Rubikon: Navždy prví (Rubikon: Navždy první, 2019)

Připravila a moderuje Ivica Ruttkayová. Zvuk Andrej Klimits.

Hovoří český publicista Martin Krejsa, autor knihy Navždy první – Příběhy legendárních československých horolezců, horolezec Michal Orolín, nestorka ženského horolezectví Dina Štěrbová, vizuální umělec Štefan Papčo a filmař Ľubomír Ján Slivka.

Natočeno 2019. Premiéra 21. 4. 2019 (SRo Rádio Devín, 10:00 h). Repríza 25. 1. 2020 (SRo 8 Rádio Litera).

Lit.: anonym: Rubikon: Navždy prví. Témy. In web SRo Rádio Devín, 18. 4. 2019 (článek). – Cit.: Svet môžeme vnímať rozličnými spôsobmi, dá sa vnímať ako vertikála a horizontála. Vertikála ľudí ťahá vyššie, prekonať prekážky a priblížiť sa niečomu, čo je medzi nebom a zemou. Aj takto poeticky sa dá charakterizovať horolezectvo. Ako šport, ale aj ako životná filozofia a umenie.

Vrátime sa ku generácii mužov a žien, ktorí sú dnes legendami slovenského, československého a často aj svetového horolezectva. V sedemdesiatych a osemdesiatych rokoch dokázali prekonať prekážky, ktoré často súviseli so spoločenským systémom u nás. Pocit slobody hľadali vysoko v horách a išli za svojim cieľom, ktorý nebol len otázkou športu, ale aj životného presvedčenia.

V programe budeme počuť českého publicistu Martina Krejsu, autora novej knihy Navždy první – Příběhy legendárních československých horolezců, nezabudnuteľného horolezca Michala Orolína a tiež nestorku ženského horolezectva Dinu Štěrbovú, ktorá v súčasnosti pracuje ako humanitárna pracovníčka v Pakistane. Mladý vizuálny umelec Štefan Papčo vo svojej tvorbe vzdáva hold tejto horolezeckej generácii. Jednou zo sôch, ktoré vytvoril je aj postava horolezca Pavla Pochylého, ktorého všetci poznali pod menom Pavúk. Filmár Ľubomír Ján Slivka je autorom filmu s jednoduchým názvom Pavúk a bol aj dlhoročným priateľom Pavla Pochylého. My budeme počuť autentické rozprávanie o jeho fascinujúcom ľudskom osude. Akokoľvek sa vyvinuli príbehy týchto žien a mužov, ktorým sa stali hory osudom, je niečo, čo im už nikto nezoberie: boli a zostávajú navždy prví.

Tieto témy budú súčasťou programu Rubikon, ktorý vás pozýva počúvať redaktorka Ivica Ruttkayová.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)