ArtCafé – Audiokniha roku 2018 (2019)

Jaký je rozdíl mezi rozhlasovou četbou na pokračování a audioknihou? Podle čeho se pozná kvalitní audiokniha a jak dlouho se načítá? A jak prestižní postavení má tento žánr mezi samotnými herci? Hosty budou v předvečer udílení cen Audiokniha roku zástupci Asociace vydavatelů audioknih, rozhlasový publicista Jakub Kamberský a Michal Bureš, režisér a předseda Sdružení pro rozhlasovou tvorbu. Hudbu vybírá Ondřej Bambas. Připravila Petra Kultová.

Natočeno 2019. Premiéra 23. 4. 2019 (ČRo 3 Vltava, 16:05 h.; 85 min.).

Lit.: Kultová, Petra:  Přečíst jen písmena nestačí. Dobrá audiokniha nabízí víc, říká rozhlasový režisér. In web ČRo 3 Vltava, 26. duben 2019 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Loni u nás vyšlo 281 nových titulů audioknih a prodalo se téměř 300 000 nosičů. Nejžádanější jsou stále detektivky a thrillery. V porovnání s předešlým rokem se vydalo více děl českých a slovenských autorů než zahraničních. Jak mezi nimi poznat kvalitní audioknihu?

Tento týden se na poli poslechové literatury odehrály dvě významné události. Rozdělovaly se ceny Audiokniha roku a Český rozhlas Vltava nabídl na svých stránkách k on-line poslechu Kunderův poslední česky psaný román Nesmrtelnost v nezkrácené podobě, navíc přesně podle představ a požadavků autora.

Nezkrácené znamená dobré?

Mimořádnost tohoto počinu shrnuje v ArtCafé rozhlasový režisér, dramaturg a pedagog Michal Bureš: „Pochopitelně velmi tleskám. Interpretace Lukáše Hlavici v režii Aleše Vrzáka je výsostná, krásná.“ Jak ale dodává: „Nekrácení jde rozhlasu trochu proti srsti. S tím souvisí otázka, kdy se projekt bude znovu vysílat. Rozhlas pracuje s časem jinak než audioknihy. Potřebuje pravidelnost a krácení, které někdy textům pomáhá.“

Vedle toho máme posluchačský pohled: „Zasvěcený rozhlasový posluchač je v případě četby na pokračování zvyklý, že text nikdy není kompletní. Jakmile ale četba vyjde jako audiokniha, je rozčarován – vždyť to není celé, proč to není celé? V obou případech se pracuje s podobným materiálem, ale jsou to dva rozdílné světy,“ míní Bureš a dodává, že u mainstreamových titulů posluchač upřednostňuje nezkrácenou podobu, aby mu poslech dlouho vydržel.

Počet vydavatelů audioknih roste a co kvalita?

„Kolik času a energie věnoval autor napsání díla, tak dlouho většinou u mainstreamových titulů trvá i jejich natočení. Rozhlasová interpretace je zasvěcená, vědoucí. Interpret dokáže text dešifrovat do posledních zákrutů a dát do něj osobní prožitek. Přečíst jen písmena nestačí,“ říká Bureš. A totéž si začínají uvědomovat i sami vydavatelé, kterých neustále přibývá. Letos se do soutěže o Audioknihu roku přihlásilo 94 titulů od rekordního počtu 22 vydavatelů.

Díky velké konkurenci se kvalita audioknih zvyšuje. Kateřina Konopásková

„Mnozí knižní vydavatelé dnes uvádějí na trh souběžně tištěnou knihu i audioknihu. V tom množství titulů může kvalita klesat, já si ale myslím, že se díky konkurenci naopak zvyšuje,“ domnívá se Kateřina Konopásková, ředitelka Výroby v Českém rozhlase a zároveň předsedkyně představenstva Asociace vydavatelů audioknih. Toto sdružení už šestým rokem uděluje ocenění Audiokniha roku.

Porota Asociace pracuje dvoukolově. „Ve druhém kole jsme přidělovali body třem titulům a k našemu vysněnému prvnímu místu jsme přidávali slovní odůvodnění,“ přibližuje svou práci jeden z porotců a zároveň rozhlasový recenzent a publicista Jakub Kamberský. Mnozí vydavatelé jsou amatéři, kteří ale stojí o zpětnou vazbu. Asociace vydavatelů audioknih pro ně proto uspořádala workshop a letos dokonce zveřejní na svých webových stránkách výše zmíněná slovní odůvodnění. Posloužit by měla jako měřítko kvality nejen vydavatelům, ale i posluchačům.

Kompletní výsledky aktuálního ročníku ocenění Audiokniha roku, jehož absolutním vítězem se stal titul Teror Dana Simmonse (OneHotBook) najdete na webu Asociace vydavatelů audioknih.

Proč Kundera nechtěl hudbu v audionahrávkách svých knih? Je patos v přednesu mrtvý? A jak rozhoduje 18členná porota, která uděluje ocenění Audiokniha roku? Poslechněte si celý záznam pořadu, do kterého vybíral hudbu Ondřej Bambas.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)