Interview Plus – Antonín Staněk (2019)

Ministr kultury Antonín Staněk je hostem Interview Plus. Proč minulý čtvrtek odvolal ředitele Národní galerie Praha Jiřího Fajta a ředitele Muzea umění Olomouc Michala Soukupa? Proč podává trestní oznámení? Jaké změny chce pro obě instituce od nového vedení? A co očekává od návštěvy Číny v doprovodu prezidenta? Moderuje Michael Rozsypal.

Natočeno 2019. Premiéra 23. 4. 2019 (ČRo Plus, 11:34 h.).

Lit.: Rozsypal, Michael – Luptáková, Věra:  Šéf Národní galerie Fajt podepsal smlouvu sám se sebou na 1,2 milionu. Musel jsem ho odvolat, říká ministr kultury Staněk. In web ČRo Plus, 23. duben 2019 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Ještě před Velikonocemi odvolal ministr kultury Antonín Staněk (ČSSD) ředitele Národní galerie Praha Jiřího Fajta a ředitele Muzea umění Olomouc Michala Soukupa. V Interview Plus tvrdil, že to nijak nesouvisí se žalobou, kterou Fajt podal na prezidenta.

Veřejnosprávní kontrole v Národní galerii Praha (NG) podle ministra kultury Staňka předcházely čtyři úkony. „Všechny přinesly indicie na porušování předpisů,“ popisuje. Tak ministerstvo vyslalo do galerie kontrolu, která ještě neskončila, přestože ředitele už ministr odvolal.

„Na základě podnětů jednoho ze zaměstnanců, který tam pracoval, jsme přišli na smlouvu, ve které si ředitel Fajt sjednal odměnu ve výš 1,2 milionu korun,“ dodává. Staněk tvrdí, že podezřelou smlouvu, kterou podepsal vlastně sám se sebou, nechal prověřit odborným právním poradcem Brunem.

„Ten mi dal rozklad s tím, že musím jednat neprodleně a podat trestní oznámení… a vzhledem k tomu, že ředitel Fajtl do protokolu uvedl, že hodlá stejnou autorskou smlouvu podepsat i pro letošní rok, bylo mi doporučeno jednat neprodleně, i co se týče jeho odvolání. To aby nedošlo k dalšímu protiprávnímu jednání,“ říká ministr. Právě proto se prý rozhodl jednat ihned.

Prezident vs. Fajt

Vzápětí se vyrojily spekulace, podle kterých se Staněk „chtěl zalíbit“ prezidentu Miloši Zemanovi, který má s Fajtem dlouhodobé neshody. Odvolaného ředitele odmítá jmenovat profesorem a tak se s ním soudí. „S prezidentem jsem o personálních otázkách v rezortu kultury vůbec nemluvil,“ brání se spekulacím.

V souvislosti s aktuální rekonstrukcí vlády se dokonce začalo hovořit i o variantě, podle které se Staněk chtěl prezidentovi zavděčit, aby nebyl mezi ministry, kteří teď kabinet opouštějí.

„To zcela odmítám. Mé setrvání ve vládě je v kompetenci premiéra, potažmo prezidenta. Prezident je v personálních otázkách stejně suverénní, jako jsem v resortu kultury suverénní já. Bude-li prezident přesvědčen, že mám být odvolán, tak budu. Bez ohledu na to, co dělám, nebo nedělám.“ Zřejmě ale myslel osobu premiéra, ne prezidenta.

Základem pro odvolání ředitele Národní galerie Praha je tak podle Staňka smlouva, která byla uzavřena nestandardně a „bez konzultace se mnou, jako s přímým nadřízeným. Podobné smlouvy s jinými příspěvkovými organizacemi jsou běžné, ale jsou vždy předjednány… Já o této smlouvě nevěděl, a pokud odvolaný ředitel NG tvrdí, že ji s někým na ministerstvu konzultoval, musí taky říct s kým… Já to zjišťoval a nic podobného podle kolegů neproběhlo.“

Zajímavé je i financování smlouvy na 1,2 milionu korun a datum podpisu (konec loňského roku).

Fajt není manažer

„Fajt tvrdí, že to bylo na základě usnesení vlády, kdy jsme se rozhodli řadou kulturně společenských akcí příspěvkových organizací nejen v gesci kultury podpořit osmičková výročí. Vláda ale uvolnila prostředky na dva projekty v mé sekci a zbývajících šest bylo ošetřeno smlouvou, ale až na konci roku 2018. Tehdy zůstaly peníze, které by se jinak vracely do státního rozpočtu… a tak se profinancovaly projekty, které s oslavami mohly souviset,“ oponuje Staněk.

Ministr si prý za Fajtovým odvolání jednoznačně stojí, základem je dle jeho názoru protiprávní jednání odvolaného ředitele a nijak to nesouvisí s podle Staňka špatným financováním Národní galerie nebo s nevraživostí vůči prezidentovi republiky.

Vedením NG teď pověřil krizového manažera Ivana Morávka, který dříve působil jako ekonomický náměstek Národní knihovny, taky ale jako generální ředitel firmy Penam Slovakia z holdingu Agrofert nebo jako ředitel odboru transformace Ředitelství silnic a dálnic.

Krizový manažer

„Největší problém galerie je ekonomika. Morávek dosud dva roky působil v Národní knihovně jako ekonomický ředitel a měl velmi dobré výsledky… Má za sebou řadu manažerských pozic.“ Třeba z firmy Penam, která je součástí holdingu Agrofert? „To bylo před 12 lety a Morávek tehdy netušil, že by to mohlo být téma dne,“ odpověděl Staněk.

Odvolaný ředitel ale v nejrůznějších rozhovorech tvrdí, že vždy hospodařil s vyrovnanými rozpočty. „To opravdu teď tvrdí, pak ale nevím, proč se mi na stole pravidelně a v průběhu celého roku objevují požadavky na navýšení jejich 300milionového rozpočtu… Jen loni jsme galerii dofinancovávali částkou 15 milionů,“ dodává ministr kultury Antonín Staněk.

Víc si poslechněte v audiozáznamu Interview Plus. Ptal se Michael Rozsypal.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)