Host Lucie Výborné – Igor Kohl (2019)

Očkování je jeden z největších lékařských objevů lidstva. Docent Igor Kohl se věnuje vakcínám dlouhodobě a je členem České vakcinologické společnosti. Jak vypadá kontrola farmaceutických společností? Jak prosadit odborné stanovisko vůči pouhému názoru na očkování? A které bludy nejvíce ovlivňují ochotu lidí nechat se očkovat? Zeptá se moderátorka Lucie Výborná.

Natočeno 2019. Premiéra 25. 4. 2019 (ČRo 1 Radiožurnál, 9:06 h.).

Lit.: Výborná, Lucie – Švarcová, Alžběta: Mýty a fakta o očkování. „Plány očkování nepřipravují hlupáci,“ říká docent Igor Kohl. In web ČRo 1 Radiožurnál, 25. duben 2019 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.:  Očkování je jedním z největších lékařských objevů lidstva. Docent Igor Kohl se věnuje vakcínám dlouhodobě, je členem České vakcinologické společnosti a mimo jiné se podílel na vzniku mnoha vakcín. „Systém, který dnes máme, je nejracionálnější a nejlepší,“ říká o současném způsobu očkování.

Bylo 18. století a anglický venkovský lékař Edward Jenner si všiml něčeho, co nikdo před ním nezpozoroval – dojičky, které prodělaly kravské neštovice, už se nikdy v budoucnu nenakazily těmi pravými. Tak se zrodila moderní imunologie. Vakcíny se od té doby v mnohém proměnily. Přibližně od poloviny minulého století už se například až na výjimky nepracuje s živými viry, ale s antigeny.

„Kromě antigenů jsou v injekci například hliníkové soli nebo komponenty, které zůstaly po výrobním procesu – například stopové množství formaldehydu,“ popisuje docent Igor Kohl. „Všechno je vždy obsaženo v příbalové informaci.“

Právě obsah hliníkových solí je častým argumentem, který používají odpůrci očkování. „Nepodloženě tvrdí, že hliník z vakcín je škodlivý,“ říká lékař. „Hliník je ale všude: v ovzduší, potravinách i mateřském mléce. Například šestiměsíční dítě dostane z očkování mezi 2,8 až 4 miligramu hliníku. Z mateřského mléka je to kolem 10 mg, ze sušených mlék až 30 mg a ze sójového mléka 120 mg,“ upozorňuje.

Na očkování se podílí i socioekonomické klima

Jsou to ale také nepodložené argumenty odpůrců očkování, co vede ke snižující se proočkovanosti populace. A to má své důsledky. V poslední době se například ve velkém opět objevují spalničky, a to i mezi dospělými, očkovanými lidmi. „Kvůli snižující se proočkovanosti může virus volně cirkulovat. Kolektivní imunity se dosahuje při proočkovanosti nejlépe 98 %.“

Plány očkování nepřipravují hlupáci. Jsou to odborníci, kteří roky pracují v oboru a vycházejí z nejnovějších poznatků. Igor Kohl

Nejde ale o jediný důvod. Na rozmachu spalniček mezi dospělými se podle Igora Kohla podílejí další faktory: například vyvanutí imunity, migrace a také socioekonomické klima. „Například v Maďarsku byla dlouho proočkovanost na úrovni 99,8 %. I dnes je tamní proočkovanost na 99 %, výskyt spalniček tak v Maďarsku není,“ říká. A důvod? „Maďarsko není zrovna vstřícné vůči migrantům, navíc je tam velká jazyková bariéra. I Ukrajinci jdou raději než do Maďarska pracovat do Česka,“ uvažuje Igor Kohl.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)