Průvod královniček ve Veletinách na Uherskobrodsku (2019)

V reportáži se vypravíme do Veletin na Uherskobrodsku, kde je tradice královniček dodnes živá. Připravila

Připravilo Brno v roce 2019. Premiéra 11. 6. 2019 (ČRo Brno, 3 min.).

Lit.: Peřestá, Karolína: Téměř vymřelá tradice ožívá. Průvod královniček prošel o víkendu Veletinami na Uherskobrodsku. In web ČRo Brno, 11. červen 2019 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Naši předkové dodržovali spoustu rituálů, kterými si chtěli naklonit přírodu. Na svátek Letnic i dosud na několika místech v republice vycházejí do ulic průvody děvčat.

Podle staré tradice na Svatodušní svátky obcházejí takzvané královničky za zpěvu vesnici. Královnička je ustrojená v bílém kroji.

Děvčata vypravují od obecního úřadu jejich maminky. Letos mají obchůzku na starosti 14leté žákyně 8. třídy. Královnička chodí do 3. třídy a má krátce po prvním svatém přijímání.

„Pamatuji si babičku Evičky, co chodí za královničku, když ona chodila, nosila děvčata mařenu a nové leto. Měly těch 14 roků, já jsem musela mít nějakých pět šest roků, jsem chodila v průvodu,“ zavzpomínala teta jednoho z děvčat. Ta se mezitím rozdělila na dvě skupiny, aby stihla navštívit každou domácnost v obci. Královničky chodí dům od domu, a jak říká jedna z nich, občas se stává, že jim lidé neotevřou.

Královničko králová, tu ťa král volá, abys k němu přišla a nebyla pyšná, jako já sama, jako já sama. Posel zpravoval, sobě oznamoval. Zeleného vínka, zlatého prstýnka na stole nechal, na stole nechal…

Naopak někteří o tradici královniček vůbec nevědí. „Já jsem ráda, že vás vidím, ale já nejsem odsud z jižní Moravy, a tak jsem překvapená pojmem královničky,“ říká jedna z obyvatel Veletin. „I v 83 letech se člověk se učí pořád,“ dodává.

Královničky obchází na jihu Moravy ještě také ve Svatobořicích-Mistříně nebo v Blatničce.

 

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)