Osobnost Plus – Jiří Padevět (2019)

Jiří Padevět, spisovatel a nakladatel. Jeho knížky hovoří o tragédiích, které Česko potkaly. A současné demonstrace jsou podle něj i sérem proti budoucím lágrům. Moderuje Barbora Tachecí.

Natočeno 2019. Premiéra 12. 6. 2019 (ČRo Plus, 10:34 h.).

Lit.: Tesařová, Kateřina – Tachecí, Barbora: Padevět: K vysokým ústavním funkcím patří důstojné chování. To u nejvyšších představitelů nevidím. In web ČRo Plus, 12. červen 2019 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Spisovatel a ředitel nakladatelství Academia Jiří Padevět necítí ze současné společenské situace zásadní skepsi nebo smutek. „V různých souvislostech říkám, že se v České republice přes řadu obrovských problémů máme tak dobře, jako jsme se v moderní historii nikdy neměli. Měřeno materiálně, což je ovšem pro řadu spoluobčanů vším,“ myslí si Padevět.

„Dokud se budou lidé zajímat o společenské dění, budou ochotni na něm nějak participovat a nedojde k převzetí státu. Neříkám, že k němu má dojít, nebo že se to připravuje. Ale v historii to tak vždycky bylo. Dokud jsou lidé ochotni vyjít do ulic, dokud jsou ochotni psát a dokud nenastoupí tvrdá represe, tak stát ještě jistým způsobem funguje.“

Boj může být tvrdý, ale s respektem

Nakladatel ale upozorňuje na obecně nedostatečnou kulturu v politice.

„Obávám se že řada těch nejvrcholnějších politiků se neumí chovat. Politický boj může být tvrdý, lidé mohou mít různé názory,“ říká a pokračuje:

„Velmi rád bych respektoval jak prezidenta republiky, tak svého premiéra, přestože jsou to lidé z jiných politických stran, než jaké ctím nebo vyznávám, ale myslím si, že k těmto vysokým ústavním funkcím patří především důstojné chování. To u našich nejvyšších představitelů když ne postrádám, tak alespoň občas nevidím.“

Komunismus v každé rodině

Padevět se ve své literární tvorbě věnuje mimo jiné otázkám společenské viny. „Hrůzy komunistického režimu si připomínáme neradi především proto, že část jeho pachatelů ještě žije. Jsou to samozřejmě naši příbuzní, kolegové v práci, bývalí spolužáci. Jsou jedni z nás.“

„Ve srovnání s nacisty, kteří okupovali naši zemi a z domácího prostředí jich moc nevzešlo, komunismus prorostl naší společností téměř do každé rodiny,“ říká spisovatel.

Poslechněte si celý rozhovor Barbory Tachecí s jejím hostem. Dozvíte se více o postojích Jiřího Padevěta k současným demonstracím proti premiérovi napříč republikou. Přiblíží také svou poslední knihu, kterou vydal v letošním roce pod názvem Komunistické lágry.

 

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)