Herec, který vracel slovům jejich význam (2019)

V těchto dnech je tomu sto deset let, co se narodil jeden z nejzajímavějších českých herců dvacátého století – Karel Höger. Svůj nevšední talent uplatnil i v rozhlasovém vysílání. V pořadu Archiv Plus ho připomene Veronika Kindlová.

Natočeno 2019. Premiéra 14. 6. 2019 (ČRo Plus, 20:05 h) v cyklu Archiv Plus. Repríza 4. 5. 2021 (ČRo Plus, 11:10 h.) v cyklu Archiv Plus.

Lit.: Kindlová, Veronika: Karel Höger. Herec, který vracel slovům jejich význam. In web ČRo Plus, 14. červen 2019 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: V těchto dnech je tomu 110 let od narození Karla Högera. Zářil na divadle, ve filmu, v televizi a mimořádný vztah měl i k rozhlasu. „Rozhlasový mikrofon je prubířským kamenem, který přesně ukáže, když se slovo mění ve frázi,“ řekl tento majitel pastelově barevného hlasu.

Karel Höger měl mimořádnou schopnost říkat slova a věty tak, aby posluchač pochopil jejich vnitřní význam. Rozhlas tohoto Högerova talentu využil.

Za všechny jmenujme třeba legendární rozhlasovou hru Ludvíka Aškenazyho Bylo to na váš účet, kde hrál Höger hlavní roli, nebo Klapzubovu jedenáctku, kterou herec pro rozhlas načetl v roce 1954.

Kluk z Krpole

Karel Höger se narodil 17. června 1909 v Králově Poli, dnes součásti Brna, jako 13. dítě dělníka z cihelny. „Dětství chudé a kouzelné,“ vzpomínal v rozhlasovém pořadu z roku 1959.

Kromě tradičních dětských lumpáren se už tehdy začal věnovat divadlu. Nejprve hrál se svými sourozenci a kamarády pro ostatní děti, pak se dostal mezi ochotníky. Z měšťanské školy šel na učitelský ústav a pak dva roky učil, dál se ale věnoval divadlu.

Na vojně se přihlásil na konzervatoř a poté šel k divadlu. Nejprve v Brně, v roce 1940 získal angažmá v Národním divadle v Praze. Už v Brně začal spolupracovat s rozhlasem.

Romantický krasavec a odbojář

V Praze si mladého muže s podmanivýma očima a krásně vykrojenými rty všiml film a v roce 1941 si zahrál po boku Lídy Baarové ve filmu Za tichých nocí. Pak ho čekalo ještě několik romantických filmů, kde ztvárnil vesměs milovníky. V civilním životě hrál mnohem závažnější úlohu.

Byl činný v odboji: pomáhal několika rodinám lidí vězněných v koncentračních táborech, ukrýval majetek jedné židovské rodiny a také dvakrát tajně navštívil terezínské ghetto, kam patrně vezl léky. Ovšem kvůli fotce z přísahy věrnosti českých herců po zabití Reinharda Heydricha čelil po skončení války nařčení z kolaborace…

Život za divadlo

Nástup komunistů k moci Karlu Högerovi nic dobrého nepřinesl. Byl znám svými sympatiemi k opozici, a tak byl málem vyhozen z divadla. Nakonec mu byl proto snížen plat a nějakou dobu nesměl točit filmy.

Jeho filmová kariéra se více rozjela až ve druhé polovině 50. let, kdy natočil například na svou dobu velmi odvážný film Škola otců, který byl po roce 1969 dokonce zavřen do trezoru. Pro Karla Högera bylo – podle jeho vlastních slov – nejdůležitější divadlo.

Jeho asi nejslavnější divadelní rolí byl Willy Loman ve Smrti obchodního cestujícího. Tato inscenace se v Národním divadle hrála od roku 1958 do roku 1965. V roce 1977 dal v Národním divadle výpověď na protest proti vyhození Vlasty Fabiánové. Patrně z rozrušení ho o den později postihla srdeční slabost a následující den, 4. května 1977, zemřel.

 

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)