Casablanca – Richard Ott (2019)

Natočeno 2019. Premiéra 17. 6. 2019 (ČRo Rádio Wave, 42 min).

Lit: Sladký, Pavel: Pouť do Mekky pro mě byla spirituální i cestovatelský zážitek, říká český muslim Richard Ott. In web ČRo Radio Wave, 17. červen 2019 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Český architekt Richard Ott se vloni vydal na pouť hadždž do Mekky, nejsvětějšího místa islámu. Jak celou událost vnímal jako věřící i jako cestovatel?

Islám Richard Ott přijal před čtyřmi lety během svého studia v Istanbulu. „Šlo tehdy o unikátní setkání, ale spirituální tendence jsem měl vždy. Díky bohu, že jsem byl tehdy v tom Istanbulu,“ říká sám Richard Ott v cestovatelské Casablance. V roce 2018 se mu díky nadačnímu programu saúdskoarabského krále naskytla možnost vyrazit do Mekky, kam se každoročně vypraví více než 2 miliony muslimů.

Dva týdny ve stopách prorokových plné symboliky a pravidel

Hadždž je jeden z pěti tzv. pilířů islámu. Mekka a tamní svatyně Ka’ba jako její centrum patří k nejposvátnějším islámským místům a není přístupná jinověrcům. Celá pouť, která od příletu do saúdskoarabské Džiddy až do odletu zabrala Richardu Ottovi téměř dva týdny, má přesná pravidla, zakořeněná v historii a islámu. (A také pravidla daná Saúdskou Arábií jako správcovskou zemí.) Ve vyprávění o hadždž přibližujeme alespoň některá z nich. Poutníci například celou několikadenní událost absolvují celí v nešitém oděvu ze dvou prostěradel, který symbolicky smazává stavovské rozdíly. Na závěr pouti si pak oholí hlavu. Po pouti v (mysticky laděné) Mekce následuje pro poutníky ve stopách proroka Mohameda návštěva Mediny, ve které následně – zjednodušeně řečeno – vznikl islám jako náboženství. O celé pouti mluví Richard Ott jako o obřím, léčivém duchovním zážitku, který se sice odehrává v masovém, nesmírně organizovaném meřítku, který ale podle něj má díky silné společné náladě poutníků mimořádnou sílu.

Andělé, architektura a klimatizace

Kromě rituálů samotných, od obcházení Ka’by a návštěvy hory Arafat po symbolické kamenování satana, si Ott všímal také architektury. S rozpaky Richard Ott přijímá masivní nárůst hotelové a jiné infrastruktury, která je ovšem potřebná pro masový rozměr pouti. A také bojoval s intenzivní klimatizací v mnoha prostorech, která i výrazně utváří zvuk celé pouti. V cestovatelské Casablance komentuje i další zajímavosti, od specifického příletu do Saúdské Arábie po tamní kávu odlišnou od evropské.

Další hadždž se koná v první polovině srpna 2019. I Richard Ott by se do Mekky jednou rád vrátil. Chtěl by tam totiž jet za pár let na kole.

Poslechněte si celé unikátní vyprávění o průběhu pouti do Mekky v záznamu pořadu Casablanca!

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)