Zvěřinec – Boj o zvířata v manéži (2019)

Připravila Zora Ježková.

Hosty byli David Gardáš, zástupce kampaně Cikrusy bez zvířat, Jan Hlavsa, principál Cirkusu Levitare a Petr Procházka, veterinární lékař z Olomouce.

Připravila Olomouc v roce 2019. Premiéra 21. 6. 2019 (ČRo Olomouc, 32 min.) v cyklu Zvěřinec.

Lit.: Ježková, Zora: V Česku se rozpoutal boj o zvířata v manéži. In web ČRo Olomouc, 21. červen 2019 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Ochránci volají po zákazu, lidé z manéží mluví o snahách zlikvidovat v Česku cirkusy.

Ochránci zvířat žádají úplné zrušení drezury v cirkusech u těch druhů zvířat, které v přírodě žijí volně. Argumentují tím, že se zvířatům nedostává péče, jakou by si zasloužila. A že v cirkuse nežijí přirozený život. Prostředí manéže a časté transporty jsou podle nich zcela nevhodné a nepřirozené pro divoké druhy šelem.

Cirkusy se proti tomu brání a tvrdí, že své zvířecí kolegy berou jako součást rodiny a že jim nijak neubližují. Tvrdí i to, že jsou šelmy spokojené a vitálnější než například v zoologických zahradách. Veřejnosti i odborníkům otevírají svá šapitó, aby tvrzení dokázali.

Patří zvířata do cirkusu, nebo ne?

Poslechněte si debatu ve Zvěřinci Českého rozhlasu Olomouc. Hosty byli David Gardáš, zástupce kampaně Cikrusy bez zvířat, Jan Hlavsa, principál Cirkusu Levitare a Petr Procházka, veterinární lékař z Olomouce.

 

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)