Reportáže Radiožurnálu – Kladivo na čarodějnice (2019)

Poslechněte si vše o filmu Kladivo na čarodějnice. Připravil Jaroslav Skalický.

Natočeno 2019. Premiéra 21. 6. 2019 (ČRo 1 Radiožurnál, 4 min.).

Lit.: Skalický, Jaroslav – Švarcová, Alžběta: Některé drastické scény se do legendárního Kladiva na čarodějnice vůbec nedostaly. In web ČRo 1 Radiožurnál, 21. červen 2019 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Kladivo na čarodějnice, to je jeden z nejlepších filmů, které vznikly přesně před 50 lety – tedy v roce 1969. Režisér Otakar Vávra ho natočil podle stejnojmenného románu Václava Kaplického a podle záznamů z čarodějnických procesů. Je to film pro silné nátury – zvláště když si uvědomíme, že kvůli ukradené svaté hostii skončilo na hranici sto nevinných lidí.

„Příčinou byla pravděpodobně ukradená hostie, kterou z kostela odnesla žebračka. Měla ji údajně dát krávě porodní bábě, aby lépe dojila mléko. byla odhalena a předvedena sem na zámek, před hraběnku Gallovou,“ připomíná Aneta Surmová, kastelánka zámku Velké Losiny.

Rozeběhl se tak kolotoč falešných obvinění a nespravedlivého vyšetřování. „Poprvé jsem film viděla jako mladá holka a bylo to děsný. Bála jsem se,“ vzpomíná režisérka Jitka Němcová, vdova po Otakaru Vávrovi. 

Drsných scén je ve filmu spousta. Tolik, že na další už nezbylo místo. Vzpomíná na to například herečka Miriam Kantorková. „Když mi v jedné scéně stříhali mé dlouhé vlasy, měla jsem monolog a prosila, aby se mým dětem nic nestalo. Bylo to srdcervoucí. Šla jsem pak za režisérem a ptala jsem se, proč monolog ve filmu nenechal, a on řekl: Bylo tam už tolik drastických scén…“

„Všichni věděli, o co jde – že je to paralela na 50. léta. Otakar mi vyprávěl, jak se to nesmělo hrát v Praze, v centru, a tak lidi jezdili do Dejvic a do Suchdola. Film měl během měsíce skoro milion návštěvníků,“ dodává Jitka Němcová, vdova po Otakaru Vávrovi.

Skutečný hon na čarodějnice

Kladivo na čarodějnice se odehrává v 17. století, aktuální ale film byl i na konci 60. let, kdy vznikal. „Herci byli naladěni proti totalitnímu režimu, takže si pouštěli pusu na špacír,“ vzpomíná jeden z filmových statistů. „Točilo se v dubnu, kdy nastoupil Husák a začal to kosit a vyhazovat. Pak skutečně začal hon na čarodějnice. I tady ve Velkých Losinách.“

 

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)