Názory a argumenty – Kulatý stůl o demonstracích na Letné (2019)

Natočeno 2019. Premiéra 23. 6. 2019 (ČRo Plus, 49 min).

Lit.: Vávra, Jan – Erhart, Michael: Organizátoři demonstrací se musí naučit myslet politicky a ubezpečit lidi v nouzi, říká Rychlíková. In web ČRo Plus, 23. červen 2019 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Čtvrt milionu lidí dorazilo podle organizátorů v neděli na pražskou Letnou demonstrovat proti vládě Andreje Babiše (ANO). Pořádající spolek Milion chvilek pro demokracii kvůli obavám o nezávislost justice požaduje rezignaci ministryně spravedlnosti Marie Benešové i premiéra.

Podle filozofa Daniela Kroupy je největším úspěchem fakt, že se „pár studentům bez dostatečné infrastruktury“ podařilo demonstraci uspořádat. Navíc dokázali vyvinout silný tlak na prezidenta a exekutivu, která tak musela změnit své chování, i na opoziční strany k tomu, aby vytvořily jednotný blok proti Babišovi.

„Paradoxní je, že hnutí ANO nijak výrazně neklesají preference a demonstrace vůbec neotřásají názory jeho voličů,“ reaguje redaktorka serveru A2larm Apolena Rychlíková – je prý třeba ubezpečit lidi v nouzi, že doba po Babišovi nebude horší než ta, která ho vynesla k moci.

Poukazuje na to, že pořádající spolek se snaží využít étosu sametové revoluce, ten byl ovšem mimo jiné založen i na sociálních otázkách: „Schází mí něco jako bylo Provolání dělníkům a rolníkům Československa z 20. listopadu 1989, kde se mluvilo o špatných pracovních podmínkách, bytové situaci nebo problémech zdravotnictví,“ připomíná Rychlíková.

„Milion chvilek pro demokracii se pořád pohybují v těžce uchopitelném postmateriálním vakuu – na demonstracích slyšíme, že nechceme řepku, žít jako v Rusku nebo aby prezident jezdil do Číny,“ kritizuje Rychlíková, byť oceňuje, že na Letné zaznělo i téma změny klimatu, v němž je prý Babiš slabý.

Udělali velký krok, ale je nutné naučit se myslet politicky a mít politické požadavky. Nenechávala bych to na politických stranách. Apolena Rychlíková

Pasivní opozice

„Chybí tomu jakákoli politická reprezentace. Rozpojenost protestů a politiky je důkazem její krize. Distancují se od politiků a jejich požadavky jsou svým způsobem nesplnitelné,“ přidává se komentátor Lidových novin Martin Zvěřina, podle kterého není možné situaci řešit jinak než politicky a v mezích ústavy a zastupitelské demokracie.

Nedělní demonstrace je předehrou k tomu, co nás čeká v listopadu, kdy bude 30. výročí revoluce – očekává se i hotový audit Evropské komise a posun v kauze Čapí hnízdo. Situace bude pro Andreje Babiše ještě méně výhodná. Martin Zvěřina

Opozice by podle něj mohla Babišovi nabídnout, že pokud odstoupí z funkce premiéra, zajistí mu za určitých podmínek většinu v parlamentu. „Chce to ovšem tah na branku. Ale opozice sedí a čeká – má představu, že jakmile zmizí Andrej Babiš, tak zmizí i její problémy. Ten stav se nikdy nevrátí před rok 2013,“ míní Zvěřina.

„Andrej Babiš vítězí vinou slabosti svých oponentů a když se podíváme do Poslanecké sněmovny, tak ještě dlouho vítězit bude. Pokud se opozice bude chovat stále stejně, tak se Česko Babiše zbaví teprve až umře,“ glosuje.

Podle Jana Grubera z Deníku Referendum nemá Babiš vzhledem k rozložení sil v parlamentu důvod odcházet a nikdo ho k tomu nedonutí. Požadavky demonstrantů pak označuje za nesmyslné – ministryně spravedlnosti prý zatím ve funkci ještě nic neudělala a odebrání dotací Agrofertu není systémové řešení.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)