Pro a proti – Předsedkyně Evropské komise Leyenová (2019)

V čele Evropské komise stane poprvé v historii žena. Kdo z českých zástupců bude pracovat v týmu Ursuly von der Leyenové? Je přirozenou kandidátkou úspěšná eurokomisařka Věra Jourová? Jak si vůbec vedeme při prosazování svých zájmů v evropských strukturách? Moderuje Veronika Sedláčková.

Diskutují europoslanec Ondřej Kovařík za hnutí ANO a Luděk Niedermayer za TOP09 a STAN.

Natočeno 2019. Premiéra 18. 7. 2019 (ČRo Plus, 9:34 h.).

Lit.: Erhart, Michael – Sedláčková, Veronika: Babišova politika vůči Evropské unii je nesrozumitelná a nekompetentní, kritizuje Niedermayer (TOP 09). In web ČRo Plus, 18. červenec 2019 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Evropský parlament potvrdil v čele Evropské komise Ursulu von der Leyenovou. Na řady nyní přichází výběr jednotlivých eurokomisařů – Česko ale zatím nikoho oficiálně nejmenovalo, přestože neoficiálně se mluví o tom, že by měla pokračovat současná komisařka Věra Jourová (ANO). Není to chyba?

„Nepůsobí to na mě úplně dobře. Ale hlavně celá politika vlády a pana premiéra k Evropské unii je mi naprosto nesrozumitelná, nepřináší dobré výsledky a označil bych ji za nekompetentní,“ kritizuje europoslanec Luděk Niedermayer (TOP 09) a v této souvislosti naopak vyzdvihuje Slovensko.

Pozastavuje se i nad spekulací, že premiér Andrej Babiš (ANO) chtěl na post nominovat některého svého konkurenta, podle zdrojů serveru Seznam Zprávy mělo jít o ministryni práce a sociálních věcí Janu Maláčovou (ČSSD), sociální demokraté ale nabídku odmítli.

„Kvůli finančním aférám našeho premiéra je prakticky vyloučeno, aby Česku bylo přiděleno některé z portfolií, o které bychom jinak měli zájem. Například kohezní politika ve chvíli, kdy je premiér vyšetřován pro zneužití kohezních fondů,“ dodává s tím, že větší šanci by měl případný kandidát bez vazeb na hnutí ANO.

Premiér se často profiluje jako velký Evropan, je součástí nejvíce prounijní frakce v europarlamentu. A pak ve volbách přijde se sloganem ochráníme Česko – zjevně proti Evropské unii. Luděk Niedermayer

Negativní podíl prý měl český premiér i při jednání o předsedkyni Komise, v němž země našeho regionu „utrpěly nebývalý debakl“. „Babiš tvrdí, že zvítězil tím, že Frans Timmermans nebude šéfem Komise. On ale bude jasná dvojka v Komisi – jeho pozice možná dokonce posílí – a její předsedkyně ohledně budoucnosti Unie zastává úplně jiné názory než náš premiér,“ upozorňuje europoslanec zvolený za TOP 09 a STAN.

Času je dost

Naopak podle europoslance Ondřeje Kovaříka za hnutí ANO není chybou, že Česko stále nenominovalo svého kandidáta do Komise. „Nemám pocit, že by docházelo k nějakému výraznému prodlení,“ říká s odkazem na průběh vyjednávání před pěti lety, kdy byla Věra Jourová vládou nominována až 23. července.

„Nevidím ani jednoznačně přímou souvislost mezi včasnou nominací kandidáta na eurokomisaře a jeho šancí získat nějakou agendu, o kterou má zájem,“ podotýká Kovařík a zpochybňuje i vliv návrhů auditních zpráv Komise týkajících se možného střetu zájmů Andreje Babiše.

Česko má jasně definované priority a zájmy. Je schopné prosazovat věci, které mu leží na srdci, například reverse charge, prohlubování jednotného trhu a důraz na kohezní politiku. Ondřej Kovařík

Kovařík navíc s odkazem na svůj rozhovor s pravděpodobnou budoucí místopředsedkyní Komise Margrethe Vestagerovou tvrdí, že o rozdělení agend v tuto chvíli zdaleka není rozhodnuto a jednání se teprve rozbíhají.

Česko prý má zájem o témata jednotného trhu, digitalizace nebo volný obchod, u nichž Kovařík nevidí souvislost s kauzami českého premiéra.

 

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)