Seriál Radiožurnálu – Současný český komiks 1/5 (2019)

Český komiks zažívá v posledních letech skutečný boom. Kreslíři už totiž nemalují jen superhrdiny a vnadné ženy. Všímají si například historických témat nebo hledají způsob, jak pohodlně přečíst komiks na mobilu. Připravil Martin Hrnčíř.

Natočeno 2019. Premiéra 15. – 19. 2019 (ČRo 1 Radiožurnál).

Obsah: 1. díl: Česká aplikace Nanits přenáší komiksy na mobil (2:24) – 2. díl: Toy Box: Inspiruji se vlastním životem (2:29) -  3. díl: Karel Osoha: Živá historie v obraze (2:34) – 4. díl: Tomáš Motal: Pokřivená realita mezi hudbou a kresbou (2:30) – 5. díl:

Lit.: Hrnčíř, Martin : SERIÁL. Český komiks zažívá boom. Seriál Radiožurnálu na návštěvě u kreslířů Toy Box, Osohy a Motala. In web ČRo 1 Radiožurnál, 18. červenec 2019 (článek + nahrávky k poslechu). – Cit.: Že toho současný český komiks nemá mnoho co nabídnout? Omyl. Český komiks, to už totiž dávno nejsou jen Rychlé šípy, Čtyřlístek nebo kresby Káji Saudka…

Český komiks zažívá v posledních letech skutečný boom. Kreslíři už totiž nemalují jen superhrdiny a vnadné ženy. Všímají si například historických témat nebo hledají způsob, jak pohodlně přečíst komiks na mobilu.

A tak zatímco třeba česká mobilní aplikace Nanits využívá naplno možnosti moderních technologií (a propojuje hudbu, ruchy a obrazové příběhy v jedno), komiksová kreslířka Toy Box zase dokazuje, že komiks už dávno není pouze doménou mužů. „Inspiruju se vlastním životem,“ neskrývá máma čtyř dětí.

Superhrdinové a ostravská zákoutí

Proměňují se ale i témata, která současní čeští autoři rozpracovávají. A dokazují, že komiks, to už dávno není pouhé čtení pro děti. 

Takže i když svou cestu na stránky moderního českého komiksu našli třeba i superhrdinové, od těch, které znáte z amerických filmů, se v mnohém liší. Ilustrátor Karel Osoha totiž do komiksové podoby převedl osud „krále Šumavy“, bývalého pohraničního vojáka Josefa Hasila – a ukázal tak, že ti největší hrdinové se někdy skrývají mezi zdánlivě „obyčejnými“ lidmi. Tomáš Motal zase prostřednictvím komiksu zachycuje atmosféru ostravských průmyslových čtvrtí.

Všechny tyto současné komiksové tvůrce navštívil náš reportér Martin Hrnčíř. Pátral ale také po současných komiksových trendech. Nebo třeba po tom, jak moc se na současném českém komiksu projevuje vliv Káji Saudka. Poslechněte si jeho reportážní seriál!

 

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)