Host Radiožurnálu – Štěpán Slaný (2019)

Banát je zapomenutý kout světa v Rumunsku, kde dodnes žije česká komunita. Štěpán Slaný tu založil festival, který tamní kulturu přibližuje světu. Kdo vlastně dnes v Banátu skutečně trvale žije? Kdo na festival jezdí ze světa? A v čem je kouzlo tamní šípkové marmelády? Zeptá se moderátorka Patricie Strouhalová.

Natočeno 2019. Premiéra 11. 8. 2019 (ČRo 1 Radiožurnál, 10:05 h.).

Lit.: Havel, Prokop – Strouhalová, Patricie: Do oblasti chceme přivést kulturu, turistiku i obchod, říká organizátor festivalu v rumunském Banátu. In web ČRo 1 Radiožurnál, 11. srpen 2019 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Rumunský Banát, kde dodnes žije česká komunita, opět ožije kulturním festivalem. Chystají se koncerty, přednášky, divadla a další akce. Zakladatel festivalu Štěpán Slaný se ale také snaží, aby lidé v zapomenutém koutu světa v Rumunsku pochopili moderní styl života.

Akce, která se vymyká pořádání českého festivalu, se koná u lesa na samotném konci vesničky Eibenthal s přibližně 300 obyvateli. Dovézt tam techniku a kapely není nijak jednoduché – vypravený vlak do oblasti je snad nejdelší v celé střední Evropě.

Nejedná se jen o hudební přehlídku. „Otevřeli jsme kulturní dům s přednáškami, divadlem… čtyři dny jsou plné, půjde dohromady o 111 vystoupení,“ oznamuje.

Postavili restauraci, teď chystají pivovar

Celkem šest českých vesnic v oblasti Banátu obklopuje divoká příroda. „Ve vesnicích zpravidla na Rumuna nenarazíte, pouze na českého zemědělce, který obdělává pole,“ ujišťuje.

Tamní lidé totiž žijí z toho, co vypěstují, a prostředků přitom mají velmi málo – nejsou si schopni koupit jízdní kolo, výpočetní techniku nebo cokoliv pro děti. „Tyto věci se snažíme sanovat, snažíme se jim to poskytovat.“

Na druhé straně ale nepůsobí jako klasická charita – chtějí, aby místní lidé pochopili, co to znamená moderní systém života. „Snažíme se vytvářet věci, které budou do budoucna vydělávat nám i jim,“ přibližuje. K těmto účelům postavili ve vesnici restauraci, příští rok by měl přibýt minipivovar. Díky tomu by vesnice měla získat „trade mark“ a zvýšit atraktivitu pro Rumuny i pro Čechy. „Musíme najít obchodní most a naučit lidi, jak se k tomu postavit,“ doplňuje.

Další myšlenkou je projekt šetrné turistiky, na kterou nejsou Rumuni příliš zvyklí. Organizují tak školní expedice, chodí do hor. „Chceme, aby tam turisté jeli s úctou a pokorou k oblasti,“ zdůrazňuje.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)