ArtCafé – Soulkostel ve Vernéřovicích na Broumovsku (2019)

„Před deseti lety jsme objevili ruinu kostela ukrytou v zapadlém koutě Česka. Ze střechy budovy rostly stromy, interiér zpustošil požár a vybavení bylo vykradeno,“ píše na svém facebookovém profilu parta kolem Soulkostela ve Vernéřovicích na Broumovsku. Stavbu se jim podařilo zrestaurovat a v současnosti tam pravidelně pořádají koncerty, slavnosti nebo divadla. V pátek 16. 8. a v sobotu 17. 8. se v Soulkostele koná koncertní akce Sun Wu Kung, na které zahraje třeba Severní nástupiště nebo Unkilled Worker. O tom jak v Česku vzniklo místo, kde si člověk v zapomenutém kostele může poslechnout koncert a co se bude na místě dít tento pátek a sobotu, hovoří Petr Osoba. Moderuje Táňa Zabloudilová, hudbu vybírá Jiří Špičák.

Natočeno 2019. Premiéra 15. 8. 2019 (ČRo 3 Vltava, 16:05 h.).

Lit.: Zabloudilová, Táňa: Děláme to, co se nám líbí. Jiné kritérium není. V Soulkostele hrály kapely na akci Sun Wu Kung. In web ČRo 3 Vltava, 13. září 2019 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: V jednom z nejzapadlejších krajů v Česku, na Broumovsku, už sedm let let funguje v odsvěceném kostele kulturní centrum Soulkostel. Nedávno uspořádal akci Sun Wu Kung.

V polovině srpna hostil Soulkostel dvoudenní koncertní akci Sun Wu Kung. Do vltavského studia se proto zastavil Petr Osoba z Broumovska a jedna z organizátorek Sun Wu Kung Petra Mádlová. Soulkostel založili před deseti lety Holanďané Hans Brussee a Marjolijn De Graaf, kteří už nějakou dobu hledali nemovitost, kde by se mohli usadit a organizovat koncerty, výstavy nebo divadla. Soulkostel nejprve na vlastní náklady opravili a pak v něm skutečně na několik let zakotvili. Dnes žijí zase v Holandsku, do Čech ale pravidelně jezdí. Jeden z těch, kdo má Soulkostel v dobách jejich nepřítomnosti na povel, je Petr Osoba, který tam organizuje koncerty už léta.

Odlehlé místo pro srdcaře

„Hans sám je muzikant, ale Holandsko je hustě zalidněné a jsou tam drahé nemovitosti, takže Hans a Marjolijn putovali Evropou, až došli do Česka,“ vypráví Petr.

„Já a moji kamarádi děláme koncerty na Broumovsku už dvacet let, takže když Soulkostel vznikl, hned asi druhá větší akce v něm byla naše. Od té doby to funguje,“ dodává.

„To místo je hrozně odlehlé, když tam člověk chce jet, musí přejet kus republiky, což je tak silný filtr, že tam opravdu sejdou jen ti lidé, které to zajímá. Nestane se, že by tam přišel nějaký náhodný kolemjdoucí, takže ta atmosféra je dost specifická.“

Cesty se protnuly v Soulkostele

Koncertní akce Sun Wu Kung probíhá letos pojedenácté, Petr Osoba na ni jezdí od prvního ročníku. „Dřív jsme to pořádali ve starém mlýně v odlehlé vesničce Červeněves u Jičína, ale ten se pak začal rekonstruovat,“ vysvětluje Petra Mádlová. „Takže jsme hledali nějaké místo. Přišla řeč na Soulkostel, a když jsem tam přijela, zjistila jsem, že za tím vlastně stojí Petr.“

Koncerty, které dělává Petr Osoba v Soulkostele, se svým pojetím velmi podobají akci Sun Wu Kung. Oba spolky mají blízko k labelu Silver Rocket a DIY přístupu, zároveň se ale nezaměřují jen na kytarové kapely. Na letošním Sun Wu Kungu zahrála třeba Lavra nebo Obelisk of Light.

Poslechněte si celé Artcafé včetně hudebního výběru Jiřího Špičáka z aktuálních novinek světového popu.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)