Dvacet minut Radiožurnálu – Josef Středula (2019)

Hostem je předseda odborů Josef Středula. Vláda zvažuje, že zavede systém příspěvků na jídlo pro zaměstnance. To by částečně nahradilo stravenky. Proč jsou odbory proti? Jaké by to mělo důsledky? A o kolik by příští rok měly růst platy? Moderuje Marie Bastlová.

Natočeno 2019. Premiéra 15. 8. 2019 (ČRo 1 Radiožurnál, 17:05 h.).

Lit.: Bastlová, Marie – Havel, Prokop: Nový stravenkový systém? Takových balónků máme dost, namítá odborář Středula. In web ČRo 1 Radiožurnál, 15. srpen 2019 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Vláda zvažuje, že zavede nový systém příspěvků na jídlo pro zaměstnance. Ten by fungoval paralelně vedle stravenek. Návrh v rozhovoru pro média představila ministryně financí Alena Schillerová. Podle předsedy odborů Josefa Středuly ale takový návrh není relevantní.

Podle návrhu by nedaněné příspěvky zaměstnanci dostávali k platu jako náhradu na stravování. Středula ale namítá, že takový návrh neexistuje. „To zveřejnilo pouze jedno médium, které dostalo pravděpodobně exkluzivitu ministerstva financí při nějakém rozhovoru,“ upozorňuje.

Odboráři tak podle něj budou reagovat pouze na oficiální návrh. „Těchto balónků máme opravdu docela dost,“ konstatuje.

Obecná debata totiž musí být vedena nad skutečným podkladem a mezi odbornou veřejností. „O daňových věcech by se nemělo hovořit takto lehkovážně, protože mohou vzniknout různá očekávání. Ty můžou způsobit vážné škody,“ varuje.

Na druhé straně připomíná, že odboráři jsou otevření každé diskuzi. „Musíme to vzít komplexně. Pokud to ministerstvo financí myslí vážně, nejde to dělat vzkazy prostřednictvím médií, protože to by nemuselo vypovídat o tom, že návrhy jsou připravené, ale že to je pouze zkušební balónek,“ dodává.

Důchodový systém v pozitivní bilanci

A jak se Středula dívá na zvyšování věku odchodu do důchodu? Vláda by měla podle něj především řešit nižší věk odchodu do důchodu pro ty zaměstnance, kteří pracují v obzvláště těžkých pracovních pozicích.

„Ať (vláda) naplní nejdříve to, co se domluvilo v programovém prohlášení s koaličním partnerem,“ vyzývá s tím, že odboráři chtějí vidět především výsledky.

Důchodový systém je ale v této chvíli podle Středuly v pozitivní bilanci, chválí také navyšování důchodů. „Stejně tak jsme rádi, že se řeší situace rodin s dětmi, tedy zvýšení příspěvků,“ vyzdvihuje.

 

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)