Rekonstrukce Sálu Rady na Nové radnici v Brně (2019)

Rekonstrukce síně, v níž kdysi zasedal královský tribunál, potrvá až do konce roku 2020. Reportáž připravil Tomáš Kremr.

Hovoří .

Připravilo Brno v roce 2019. Premiéra 11. 9. 2019 (ČRo Brno, 3 min.).

Lit.: Kremr, Tomáš: Politiky vystřídali restaurátoři. Obnova barokních fresek v Sále Rady města Brna potrvá do konce roku 2020. In web ČRo Brno, 11. září 2019 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: V Rytířském sále na Nové radnici v Brně se o víkendech berou lidé. A ve všední dny tam teď v provizoriu zasedají brněnští radní. Po prázdninách jim znovu začal pravidelný režim týdenních schůzek. O budoucnosti města přitom obvykle rozhodují z jiné síně. Skoro do konce příštího roku to ale nepůjde. Politiky vystřídali restaurátoři, kteří se snaží obnovit původní barokní výmalbu místnosti.

Tam, kde obvykle stávají stoly a křesla, teď do výšky roste lešení. V několika jeho patrech pracují restaurátoři. Kladívky, skalpely i injekčními stříkačkami omlacují překryvnou barvu, starou omítku a snaží se dostat až k původní výmalbě. Úplně nahoře, těsně u stropu, pracuje restaurátorka nástěnných maleb Michaela Rychlá Navrátilová.

„Na tu překryvnou malbu si klidně můžete sáhnout, pokud se tedy zrovna někde nerozpadají,“ ukazuje, že na klenbu se dá jednoduše sáhnout. Pracovníci si pod ruce svítí příručními LED svítidly. „Je tady velice horko,“ otírá si pot z čela restaurátorka.

Na zdech jsou červené nápisy. Monča, Marky, Dalibor. „To je rozdělení dílů, protože ty naše postupy jsou velmi komplikované, tak je lepší, když každý člověk má svůj úsek.“

Bývalá vývařovna

Z klenby prosvítají cihly v místech, kde už je omítka pryč. „Tady ty černé skvrny, to jsou plísně. Bývala tady kolem roku 1880 vývařovna a muselo tady podle nás docházet k masivní kondenzaci výparů,“ naznačuje poškození Rychlá Navrátilová. A ukazuje na žebroví s girlandami. Pod nimi je odhalené rákosové podbití.

Laický pohled jen těžko odhalí, co se pod letitými nánosy dalších vrstev skrývá. Občas prosvítá něco, co připomíná některé části lidského těla. „Jedná se o jednoduchou iluzivní architekturu. Na ní jsou zavěšené erby členů zemského soudu. A na klenbě je figurální scéna, zasedání soudu.  Třeba na druhé straně je vidět část postavy. Jsou tam dochované jen spodní podkladní vrstvy. Veškeré stínování, detaily a finesy, nebo tváře obličejů, to už není dochované,“ míří prstem za kladku připevněnou na lešení restaurátorka. Obnova těchto detailů podle ní bude jen minimální, nic se nebude domalovávat.

Nová elektroinstalace i topení

V místnosti rady pracují i další dělníci. Zcela rozebrali dřevěnou podlahu. Jejich práci v prachu a mezi stavební sutí přibližuje mluvčí magistrátu Filip Poňuchálek. „Hledáme tady cesty pro elektroinstalaci, taky pro vedení topení. Zároveň s tím souvisí oprava dalších prostor, vedlejší místnosti, schodiště a místnosti pod námi, protože tam také vedou sítě, které budou opraveny.“

Rekonstrukce síně, v níž kdysi zasedal královský tribunál, začala v létě. Potrvá osmnáct měsíců, tedy zhruba do konce příštího roku. Čtrnáct měsíců z toho bude trvat restaurování maleb, které vznikly někdy mezi lety 1734 až 1737.

 

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)