Host Lucie Výborné – Radim Schreiber (2019)

Pojem světluška se v rozhlasovém éteru vžil jako jméno Nadačního fondu na podporu nevidomých. Fotograf Radim Schreiber s ním spolupracuje, ale také je patrně jediným profesionálním fotografem svatojánských broučků. Jak se fotí světlušky? Kolik druhů se jich dá najít, kam se za nimi musí putovat? A jakou technikou vznikají skoro snové obrazy fosforeskujících bytůstek náležejících do hmyzí říše? Zeptá se Lucie Výborná.

Natočeno 2019. Premiéra 10. 10. 2019 (ČRo 1 Radiožurnál, 9:06 h.).

Lit.: Výborná, Lucie: Příroda je pro mě meditace, obzvlášť v noci. Jen jsem, popisuje profesionální fotograf světlušek. In web ČRo 1 Radiožurnál, 10. říjen 2019 (anotace + nahrávka k poslechu). – Cit.: „Příroda je pro mě meditace, obzvlášť v noci.“ Fotografovat světlušky začal už před lety, dnes je Radim Schreiber patrně jediným profesionálním fotografem svatojánských broučků. Udělat fotku ve chvíli, kdy světluška zasvítí, je těžké. Různé druhy blikají různě. Fotím bez stativu a s co nejlepším objektivem, speciální kameru ale nemám. V noci se v přírodě cítím doma, spojený s přírodou. Snažím se zachytit správný moment, dobrou fotku někdy nevyfotím celý týden. Někdy je to frustrující, přiznává Radim Schreiber. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)