Vizitka – Zuzana Burianová (2019)

Host Zuzana Burianová, ředitelka Festivalu EFB. Moderuje Markéta Kaňková. Seznamte se s lidmi, kteří žijí (s) kulturou.

Natočeno 2019. Premiéra 10. 10. 2019 (ČRo 3 Vltava, 10:00 h.). Repríza 10. 10. 2019 (ČRo 3 Vltava, 19.00 hodin).

Lit.: Slívová, Hana: Zuzana Burianová: Žádný festival jsem v plánu neměla. Chtěla jsem jen vytřídit dědovu skříň. In web ČRo 3 Vltava, 10. říjen 2019 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Básník, publicista, zpěvák, herec, skladatel, režisér, avantgardista, autor více než tří stovek hudebních děl, desítek filmových scénářů, libret a dramatizací – to byl Emil František Burian. Jeho odkaz nyní veřejnosti připomíná Burianova vnučka Zuzana, a to speciálním multimediálním Festivalem EFB. O něm, ale i svých autorských plánech mluvila s Markétou Kaňkovou.

První operu napsal v devatenácti letech. Herce nutil vytírat podlahu, a když jim při zkouškách nerozuměl, pěkně nahlas to dal najevo. S partiturami kolegů — skladatelů chodil po městě jako s novinami, četl si v nich a nahlas se jim smál. Divadlo a jeho možnosti ovšem bytostně miloval. „I když ve svých denících píše, že by se na divadlo nejraději vykašlal, nikdy to neudělal. Byl perfekcionista,“ vzpomíná ve Vizitce na Emila Františka Buriana (1904 – 1959) jeho vnučka,  vystudovaná divadelní režisérka Zuzana Burianová. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)