ArtCafé – Vzpomínka na Zuzanu Navarovou (2019)

Zuzana Navarová – členka skupin Nerez nebo Koa – byla jednou z nejvýraznějších zpěvaček, textařek a hudebnic, které kdy česká scéna měla. 7. prosince to bude 15 let, kdy předčasně odešla z tohoto světa. Úterní ArtCafé proto Hana Slívová věnuje vzpomínce na její talent. Písničkářka Martina Trchová a hudební publicista Ondřej Bezr budou mluvit i o tom, proč je tak těžké a záludné její písně dnes interpretovat. Hudbu vybírá Václav Havelka.

Natočeno 2019. Premiéra 3. 12. 2019 (ČRo 3 Vltava, 16:05 h.).

Lit.: Slívová, Hana: Zuzana Navarová byla citlivá a přirozená. Před 15 lety zemřela zpěvačka a nadčasová písničkářka. In web ČRo 3 Vltava, 6. prosinec 2019 (článek+ nahrávka k poslechu). – Cit.: Zuzana Navarová, jedna z nejvýraznějších českých zpěvaček, odešla z tohoto světa 7. prosince 2004 ve věku 45 let. Proč se vyplatí pustit si její hudbu třeba právě teď?

Poslouchat dnes Zuzanu Navarovou samozřejmě není žádná povinnost. Pár důvodů pro to, pustit si její skladby z období kapel Nerez, Koa či Tres, se ale najde i patnáct let po její smrti. „Myslím si, že citlivého člověka, který od hudby nevyžaduje, aby byla součást módní vlny, Zuzana Navarová osloví svou jedinečností, silou sdělení, formou textů i přirozeným zpěvem,“ říká v ArtCafé hudební publicista, redaktor Lidových novin Ondřej Bezr. Velkou výsadou skladeb Zuzany Navarové je podle písničkářky Martiny Trchové, která je občas na koncertech interpretuje, i jejich nadčasovost, na což naráží pokaždé, když se učí nové kousky.

Písničkářka Martina Trchová spolu s ním zdůraznila fakt, že Zuzana Navarová sice posluchače zaujala svou přirozeností. Pěvecký výraz ale dobře uměla přizpůsobit hudebnímu i textovému poselství dané písničky. „Na albu Caribe, kde zpívala španělsky, nebyla příliš vzdálená zpěvačkám, které známe z Buena Vista Social Club,“ podotýká Ondřej Bezr. Trchová pak vypíchla hravost jejích textů, Bezr zase upozornil na její cit pro jazyk a textové výpůjčky z cizích jazyků. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)