Plus Speciál – Britské volby (2019)

Speciál k volbám ve Velké Británii, společné vysílání s Radiožurnálem, moderuje Jan Pokorný a Jan Bumba (Studio Londýn). Hosté: Tomáš Petříček, ministr zahraničí z ČSSD; Kryštof Kruliš, analytik Asociace pro mezinárodní otázky; Libor Sečka, velvyslanec ve Spojeném království; Jaromír Marek, zpravodaj Českého rozhlasu ve Velké Británii; Viktor Daněk, zpravodaj Českého rozhlasu v Bruselu; Jakub Lucký, zvláštní zpravodaj Českého rozhlasu v Severním Irsku; Ondřej Klapal, redaktor Českého rozhlasu; Radka Polenská, Češka žijící v Británii.

Natočeno 2019. Premiéra 13. 12. 2019 (ČRo Plus, 10:05 h.)..

Lit.: Bumba, Jan – Pokorný, Jan – Erhart, Michael: Britové zvolili rychlý konec brexitového trápení. Můžeme se soustředit na budoucnost, míní ministr Petříček. In web ČRo Plus, 13. prosinec 2019 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Parlamentní volby ve Velké Británii vyhráli konzervativci premiéra Borise Johnsona, v Dolní sněmovně získali absolutní většinu. „EU opustíme 31. ledna, už neexistují žádná ‚pokud‘, žádná ‚ale‘, žádná ‚možná‘,“ okomentoval Johnson výsledek.

„Neexistují. Více než 360 mandátů představuje pohodlnou hlasovací většinu, aby Boris Johnson prohlasoval jím sjednanou dohodu s Unií,“ konstatuje analytik Asociace pro mezinárodní otázky Kryštof Kruliš.

Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) míní, že britská vláda má nyní jasnou podporu ve sněmovně a bude moci dělat kroky k dokončení brexitu: „Do jisté míry to může i úleva, že víme, na čem jsme, a můžeme se soustředit na budoucnost – tedy nastavení úzké spolupráce mezi Evropskou unií, Českem a Velkou Británií.“ (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)