Ranní interview – Libor Svoboda (2019)

Vlasov byl schopný generál. Zajatce Stalin považoval za zrádce, říká o vlasovcích historik Libor Svoboda z Ústavu pro studium totalitních režimů.

Natočeno 2019. Premiéra 10. 12. 2019 (ČRo 1 Radiožurnál, 4 min.).

Lit.: Chum, Jiří – Duchková, Anna: Zrádci a vrazi, nebo zneuznaní osvoboditelé? Diskuze o významu kontroverzních vlasovců pokračuje. In web ČRo 1 Radiožurnál, 10. prosinec 2019 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: V pražských Řeporyjích by mohl vzniknout nový památník osvobození Prahy na konci druhé světové války věnovaný kontroverzním vlasovcům. O vzniku pomníku mají v úterý večer jednat zastupitelé městské části. Původně sovětští vojáci bojovali proti rudé armádě jako součást wehrmachtu. V květnu 1945 ale pomohli osvobodit Prahu.

Vlasovci dorazili do Řeporyjí už 6. května 1945 a právě tam rozhodl generál Vlasov se svými poradci o útoku na německé jednotky v Praze. Tím vlasovci výrazně ovlivnili vývoj pražského povstání. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)