Portréty – Walter Schellenberg (2020)

Před sto deseti lety se v Německu narodil Walter Schellenberg, později významný nacistický zpravodajec. S jeho jménem jsou spojeny pokusy o únos britského krále Eduarda VIII. nebo o atentát na Stalina. Příběh intelektuála s morálkou gangstera vám už za malou chvíli v pořadu Portréty přiblíží publicista Pavel Hlavatý. Připravil David Hertl.

Natočeno 2020. Premiéra 16. 1. 2020 (ČRo Plus, 20:05 h.). Repríza 18. 1. 2020 (ČRo Plus, 16:33 h); 18. 3. 2020 (ČRo Plus, 11:06 h.).

Lit.: Hertl, David: Walter Schellenberg, intelektuál s morálkou gangstera. In web ČRo Plus, 16. leden 2020 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.:  (…) Schellenbergův život je přeplněn více či méně uvěřitelnými špionážními historkami. Pomohl jim sám, když mu před smrtí vyšla knížka vzpomínek s názvem Labyrint. Historikové varují před nekritickým čtením této publikace, kterou označují za „spornou“.

Schellenbergovy memoáry v češtině nikdy nevyšly, což je při vysoké oblibě tohoto typu literatury pozoruhodné. Český překlad přitom existuje – jak se přesvědčil právě Pavel Hlavatý, který při návštěvě jednoho z pražských antikvariátů objevil nedatovaný strojopisný samizdat, vycházející z německého vydání Schellenbergových pamětí. „Je to na úrovni malé senzace, protože tento samizdat neměla ani knihovna Libri Prohibiti, zaměřená na tento typ literatury,“ říká Hlavatý.

Plánoval atentát na Stalina

Vystudovaný právník Walter Schellenberg (1910-1952) byl jako mnozí mladí Němci v polovině 30. let okouzlen nástupem nacionálních socialistů k moci. Přidal se k nim a vzhledem k mimořádné inteligenci rychle postupoval až na místo zvláštního zplnomocněnce Heinricha Himmlera, vůdce SS a šéfa gestapa.

Od roku 1941 pracoval v Hlavním říšském bezpečnostním úřadu a s jeho jménem je spojena řada zpravodajských operací, o nichž toho dodnes moc nevíme. Jde třeba o využití československého prezidenta Edvarda Beneše při kompromitaci sovětského maršála Tuchačevského, popraveného v rámci stalinských čistek. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)