Mozaika – Bunkr Bezovka (2020)

Bunkr Bezovka, protiatomový kryt na Žižkově, je stále v režimu použití. Reportáž připravila Eva Sinkovičová.

Natočeno 2020. Premiéra 24. 1. 2020 (ČRo 3 Vltava, 5 min).

Lit.: Sinkovičová, Eva: Bunkr Bezovka, protiatomový kryt na Žižkově, je stále v režimu použití. A najdete tu i muzeum studené války. In web ČRo 3 Vltava, 24. leden 2020 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Znáte žižkovský park Parukářka? A navštívili jste už někdy rozsáhlý podzemní komplex, který se pod parkem nachází? Část komplexu s názvem Bunkr Bezovka je totiž protiatomovým krytem z 50. let 20. století přístupným veřejnosti. A kromě možnosti nahlédnout do podzemních chodeb zde můžete vidět také expozici z dob studené války.

„Nacházíme se v bunkru Bezovka, což je protiatomový kryt postavený na konci 50. let v období studené války. Měl sloužit k ochraně obyvatel v případě útoku západních imperialistických mocností na komunistické Československo atomovou zbraní. Byl vystavěn v kopci Parukářka a nazývá se Bezovka podle usedlosti, která nedaleko stávala. Bunkr měl ukrýt 5 000 lidí po dobu 72 hodin tak, aby přečkali atomový výbuch. Poté, co opadne přímé ohrožení explozí, by byli evakuováni s plynovou maskou a ochranným oděvem pryč ze zničeného města, a pak by samozřejmě museli být schopni sami přežít. Na to však bylo tehdejší obyvatelstvo připravováno, lidé uměli například určit, kde je sever,“ vypráví Ivan Gálik, průvodce z muzea studené války v bunkru Bezovka. Následně vysvětluje, k jakým účelům slouží kryt dnes. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)