Němí svědci historie – Opatovická víla (2020)

Připravil Aleš Spurný.

Natočeno 2020. Premiéra 27. 1. 2020 (ČRo Olomouc, 4 min.).

Lit.: Spurný, Aleš – Kadlec, Ján: V Opatovicích před samoobsluhou stojí u kašny víla, v čase vánočním byla převlečená za anděla. In web ČRo Olomouc, 27. leden 2020 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: V kraji Záhoří, jižně od Hranic, v údolí Opatovického potoka a na okolních svazích leží obec, ve které najdeme výjimečné památky. Dominantou návsi je kaple, která byla zasvěcena svatému Mořici, protože v jeho den postihl obec jeden z velkých požárů. Po dobu výstavby školy, která se také stala obětí ohně, probíhala výuka právě v této kapli.

Na návsi stojí tvarem výjimečný pomník obětem války vybudovaný v roce 1932 podle návrhu zdejšího rodáka akademického sochaře Aloise Číhala. Sousoší připomíná kalvárii – ukončení křížové cesty; po stranách ukřižovaného Krista jsou dvě sochy vojáků a dvě sochy žen.

Druhá velmi neobvyklá památka je v parčíku u samoobsluhy. Vznikla na konci šedesátých let na památku dokončení skupinového vodovodu Záhoří. Vidíme dívku stojící na okraji jezírka kašny. O vánocích byla zídka ozdobena chvojím a barevnými koulemi a socha svatozáří a andělskými křídly. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)