Pro a proti – Zdravotní rizika při používání mobilního telefonu (2020)

Soud v Itálii vynesl přelomový verdikt ohledně zdravotních rizik při používání mobilního telefonu. U případu technika společnosti Telecom Italia potvrdil souvislost mezi nadměrným používáním mobilu a nádorem na mozku. Existují prokazatelné studie o škodlivosti elektromagnetického záření mobilů? A jaké nebezpečí pro nás představují wifi, laptopy, televize nebo dokonce ledničky? Zeptám se odborníka na rizika expozice neionizujícímu elektromagnetickému záření Romana Muselíka a výkonného ředitele Asociace provozovatelů mobilních sítí Jiřího Grunda. Moderuje Tomáš Pavlíček.

Natočeno 2020. Premiéra 28. 1. 2020 (ČRo Plus, 9:34 h.).

Lit.: Čihák, Ondřej – Pavlíček, Tomáš: Operátoři nedostatečně varují před zdravotními riziky spojenými s používáním mobilů, tvrdí expert. In web ČRo Plus, 28. leden 2020 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Italský soud jako první na světě potvrdil souvislost mezi nadměrným používáním mobilu a mozkovým nádorem. Pracovník společnosti Telecom Italia svůj telefon používal 15 let až čtyři hodiny denně. Právě kvůli tomu prý onemocněl nezhoubným nádor. Ohrožuje používání mobilních telefonů vaše zdraví, nebo ne?

„Používejme zdravý selský rozum. Mobilní telefony a další technologie nám za posledních 40 let zjednodušily život… Od roku 1995 slyšíme, jak škodí zdraví, ale nikdo to nikdy nedokázal,“ tvrdí v pořadu Pro a proti výkonný ředitel Asociace provozovatelů mobilních sítí Jiří Grund.

Protože mobily dnes používá asi 5 miliard lidí, je tento případ statisticky naprosto nevýznamný. „Navíc neionizující záření vyzařuje i Slunce, v létě je to přibližně 1000 wattů, mobilní telefon má watt jen jeden. Letní opalování je tedy mnohem větší riziko než mobilní telefon.“

Výsledky studií bývají interpretovány špatně a lživě. Ani studie americké Národní toxikologické agentury nedošla k žádný jasným výsledkům. Měření potkani sice měli o něco vyšší výskyt rakoviny, ale zároveň o něco menší výskyt dalších nemocí, taky delší průměrnou délku dožití… To, že mám mobilní telefon, mi třeba v případě nehody život zachrání víc, než by mi ho ukrátilo. Jiří Grund

Lidé prý rádi používají emoce, ale co v debatě chybí, jsou prověřené studie. „Za 30 let, co mobilní telefony existují, neexistuje jediná studie, která by něco takového potvrdila. Ani americké studie, do kterých se investovaly stamiliony dolarů, s žádnými konkrétními výsledky nepřišly.“

„Jen se vytváří strach… Weby straší tím, že nám síť 5G uvaří hlavy a budeme nemocní… Pokud se  někdo bojí, může si telefon vypnout nebo ho dát do jiné místnosti… Nikdy se ale neprokázala příčinná souvislost mezi zdravotním problémem a používáním mobilního telefonu,“ opakuje Jiří Grund. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)