Fenomem – Doomer Girl (2020)

Fenomem si všímá memů se zachmuřenou kreslenou doomerkou. Připravil Karel Veselý.

Natočeno 2020. Premiéra 27. 1. 2020 (ČRo Rádio Wave, 4 min.).

Lit.: Veselý, Karel: I holky jsou smutné. Doomer girl je první memová hrdinka nové dekády. In web ČRo Radio Wave, 27. leden 2020 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Jednou z největších memových vln loňského roku se staly obrázkové příběhy dělící internetové uživatele na boomery, doomery a gloomery. Byly většinou vedené z mužské perspektivy, protože komunita tvůrců memů ženami vyloženě neoplývá. Jak by ale vypadala holčičí varianta věčně zachmuřeného pesimisty s mizernými vyhlídkami? A jak by mezi nimi probíhala interakce? Na tyto otázky dává odpověď aktuální vlna memů s doomer girl.

Doomer girl, zkrátka doomerka, je černovlasá dívčí postava s temnýma očima, jak jinak než v černém svetru a chokeru s přívěskem, často má také rtěnku, ale především se pokaždé tváří hodně depresivně. Objevuje se ve vypointovaných komiksových sekvencích stylu rage comic, jejichž varianty cirkulují po internetu. Je nakreslená ve stylu „wojaka“, populární jednoduše načrtnuté postavičky vyjadřující temné emoce, která je známá už víc než dekádu. Wojak v černé čepici, neoholený a s kouřící cigaretou je také součástí krátké komiksové sekvence, v níž se doomer girl zatím nejčastěji objevuje. On je obvykle hybatelem děje, snaží se s doomerkou navázat dialog – nabízí jí rande, pouští jí svoji oblíbenou hudbu (obvykle něco velmi doomerského a nerdského, jako jsou soundtracky počítačových her nebo třeba Aphex Twin). (…)

Poslechněte si Fenomem a zjistíte, proč je na internetu tak populární kreslená postavička dívky v černých šatech a se zachmuřeným obličejem. Můžou dívčí memové hrdinky existovat i mimo mužský svět? Je otázka „Posloucháš Death Grips?“ dobrou balící frází? A co se stane, když postavu doomerky převezmou dívčí autorky a začnou ji emancipovat?

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)