Dvacet minut Radiožurnálu – Eva Gottvaldová (2020)

Hostem je hlavní hygienička ČR Eva Gottvaldová. Jaká je aktuální situace v šíření nového typu koronaviru? Které informace máme brát vážně a které jsou nadsazené? Jak se proti jeho šíření účinně bránit? Moderuje Marie Bastlová.

Natočeno 2020. Premiéra 29. 1. 2020 (ČRo 1 Radiožurnál, 17:05 h.).

Lit.: Laštůvka, Vojtěch – Bastlová, Marie: Nelze předpokládat, že by tady vzniklo ohnisko viru jako v Číně, říká hlavní hygienička Gottvaldová. In web ČRo 1 Radiožurnál, 29. leden 2020 (článek + nahrávka k poslechu)  – Cit.: Počet obětí i nakažených novým typem koronaviru stále stoupá. V Číně si vyžádal nejméně 130 mrtvých, nakažených je podle světových agentur zhruba 6000 lidí. Jaká je aktuální situace v jeho šíření? Které informace máme brát vážně, a které jsou nadsazené? A jak se proti jeho šíření účinně bránit? Také na to se Marie Bastlová ptá hlavní hygieničky České republiky Evy Gottvaldové.

Po několika podezřeních se v ČR zatím výskyt nového koronaviru nepotvrdil. „Žádný z testovaných vzorků nevyšel jako pozitivní, takže nemáme žádný potvrzený případ,“ tvrdí Eva Gottvaldová. „Nejbližší případ je v Bavorsku, kde jsou zatím čtyři potvrzené případy a to samé je Francie, takže jich je v Evropě celkem osm.“

„Občas mi připadá, že je to nadsazené, jako kdyby tady ta nákaza byla. Je třeba si uvědomit, že situace v Číně je jiná. Je to nový virus, o kterém spoustu věcí nevíme. Spoustu toho můžeme předpokládat z kontextů virů podobného druhu a zkušeností, které máme. Zdravý respekt je potřeba, ale ne tady takový strach,“ komentuje hygienička podle ní zbytečný rozruch v médiích.  (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)