Interview Plus – Petr Blahut (2020)

Kritizuje dominanci ekonomického myšlení nad ekologickým a tvrdí, že současná globalizovaná společnost dramaticky ničí Zemi a že je třeba to změnit. Ekolog a biolog Petr Blahut bude mým hostem v Interview Plus. Moderuje Michael Rozsypal.

Natočeno 2020. Premiéra 13. 2. 2020 (ČRo Plus, 11:34 h.).

Lit.: Rozsypal, Michael – Luptáková, Věra: Průměrný Čech překročí udržitelnou ekologickou stopu 3×. Musíme se uskromnit a přijmout odpovědnost, stejně jako Greta, varuje ekolog. In web ČRo Plus, 13. únor 2020 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: (…)  Naše společnost dramaticky ničí Zemi. Tvrdí to ekolog a biolog Petr Blahut, který se sám uskromnit dokázal. Čas na změnu se nám prý ale krátí. Je třeba začít chápat souvislosti jinak, říká.

„Nejlépe to charakterizuje globální didaktický ukazatel, kterému se říká ekologická stopa, kterou lidstvo vytváří. Letos se celé lidstvo ale chová, jako kdybychom měli jednu a tři čtvrtě zeměkoule. Je to rekordní číslo, které rok od roku stoupá,“ říká v Interview Plus.

To vše přestože jsme přijali celou řadu organizačně technických opatření, od vzniku nejrůznějších ministerstev životního prostředí, státních a nestátních agentur, přes pořádání summitů a zákonů na ochranu přírody. „Globální ekologická krize se ale jednoznačně a objektivně stále zhoršuje,“ dodává ekolog a biolog Petr Blahut.

Jestli můžeme něco udělat se změnou myšlení lidstva? Možné to je, ale čas se krátí. Je třeba začít chápat souvislosti jinak a představa, že si můžeme dělat, co chceme, je naprosto mylná. Petr Blahut

Jak by měl každý obyvatel této planety začít? „To je strašně jednoduché a příkladem je třeba Greta Thunbergová. Necestuje letadlem, používá hromadnou dopravu, nejí maso a v podstatě žije velmi skromně,“ odpovídá.

„Pokud průměrný Čech překračuje udržitelnou ekologickou stopu třikrát, průměrný Američan pětkrát, tak není žádná jiná cesta než se uskromnit. Přijmout odpovědnost tak, že se vzdáme tlaku na přírodu, který vytváříme konzumem.“ (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)