Mozaika – Absence Heleny Lukas (2020)

Helena Lukas hovoří o své nové výstavě Absence. Rozhovor připravil Karel Oujezdský.

Natočeno 2020. Premiéra 12. 2. 2020 (ČRo 3 Vltava, 5 min.).

Lit.: Suchanková, Monika – Oujezdský, Karel: Absence Heleny Lukas. Fotografka slaví životní jubileum novým intimním cyklem. In web ČRo 3 Vltava, 12. únor 2020 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Výstava nového intimního cyklu barevných fotografií česko-americko-italské fotografky Heleny Lukas vznikal na Floridě, v New Yorku, Los Angeles, Pearl Harboru, Římě, Benátkách, ale také v Čechách – Boskovicích a Petrkově.

Helena Lukas, fotografka, učitelka a matka čtyř dětí letos oslavila sedmdesátiny. V pražské Artinbox Gallery představuje svůj prozatím poslední cyklus intimních fotografií nazvaný Absence, který vznikal v jejich třech domovech – Itálii, Spojených státech a České republice. “Fotografováním zachycuji všechna tato místa, i jiná, když se mi podaří cestovat, a myslím, že mi to dokazuje, po čem jsem vždycky toužila, a potřebuji to dokumentovat. Mojí touhou bylo cestovat, což se mi daří až moc dobře,” říká Helena Lukas v rozhovoru s Karlem Oujezdským. 

Autorka ve svých fotografiích tíhne spíše k zátiším nebo tématům bez lidí. Na rozdíl od tvorby svého otce, legendárního fotografa Jana Lukase, postavy zobrazuje pouze ve stínech nebo náznacích. Od svého otce se odlišuje také tím, že se ve své tvorbě nebrání inscenování fotografií. Od roku 1998, kdy Helena Lukas přešla k digitální fotografii, využívá ve svých dílech také barvu. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)