Reflexe: Divadlo! – Česká účast na festivalu Malých forem na Martiniku (2020)

Aktuální trendy ve scénických uměních od činohry, přes tanec až po divadlo objektů. Inscenace, o kterých se mluví. Připravila Lucie Němečková.

Natočeno 2020. Premiéra 14. 2. 2020 (ČRo 3 Vltava, 13:00 h.; 35 min.).

Lit.: Němečková, Lucie: S českými dramatiky na Martiniku, ostrově divadla a literatury. In web ČRo 3 Vltava, 14. únor 2020 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Zapomeňte na piráty z Karibiku, zapomeňte na romantiku kokosových palem, nekonečných pláží a moře vlnící se v rytmu karnevalu. V divadelních Reflexích vám přinášíme trochu jiný obraz Martiniku, jednoho ze vzdálených cípů Evropy, plného magie, bolestné historie a především tvůrčí inspirace.

Na Martinik se počátkem ledna vydala za podpory Českého literárního centra a Ministerstva kultury básnířka a dramatička Kateřina Rudčenková společně s dramatikem a režisérem Martinem Františákem, aby zde na pozvání místního autorského sdružení ETC_ Caraïbe představili svoji tvorbu.

Šlo o historický okamžik, neboť to bylo vůbec poprvé (avšak nikoliv naposled), kdy měli martiničtí diváci a umělci možnost seznámit se s českými texty i jejich autory. Na národní scéně Tropique Atrium ve Fort-de-France zazněly v češtině a francouzštině básně ze sbírky Chůze po dunách Kateřiny Rudčenkové a formou scénického čtení také francouzský překlad Františákovy hry Nevěsta, který připravila Katia Hala, a Rudčenkové Čas třešňového dýmu v překladu Benoita Meuniera. Čtení inscenovaly s martinickými herci a herečkami skutečné osobnosti současného divadla na Martiniku, známé i v Evropě – Arielle Bloesch a Lucette Salibur.

Takové setkání napříč kontinenty a kulturami vede samozřejmě k hlubšímu zamyšlení. Co skutečně víme o kultuře Martiniku? Co s ní máme my Češi vůbec společného? Proč stojí za to vzájemné vztahy pěstovat? (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)