Vinohradská 12 – Počasí, věc neveřejná (2020)

Proč stát odmítá zveřejňovat meteorologická data? A co jsme se v několikaletém sporu dozvěděli o obchodování s informacemi o počasí?  Lenka Kabrhelová mluví s datovým novinářem Českého rozhlasu Janem Cibulkou, který se dlouhodobě zabývá otevřenými daty. Hudba Martin Hůla.  Editace, rešerše, sound design Tomáš Jelen, Zuzana Kubišová, David Kaiser.

Natočeno 2020. Premiéra 18. 2. 2020 (ČRo Plus, 14:33 h.; 22 min.).

Lit.: Kabrhelová, Lenka – Jelen, Tomáš -  Kubišová, Zuzana: Počasí, věc neveřejná. Jak stát obchoduje s meteorologickými daty? In web ČRo Plus, 18. únor 2020 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: „Chcete vědět, jaké bylo v Česku počasí? Zaplaťte.“ Český hydrometeorologický ústav prodává data za desetitisíce korun, i když jako státem zřízená organizace funguje z veřejných peněz. Nic na tom nezměnil ani verdikt Nejvyššího správního soudu. Co jsme se v několikaletém sporu dozvěděli o obchodování s informacemi o počasí? Pro koho jsou důležité? A proč je stát odmítá zveřejnit? Lenka Kabrhelová se ptá datového novináře Českého rozhlasu Jana Cibulky. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)