Vizitka – Andrea Slováková (2020)

Seznamte se s lidmi, kteří žijí (s)kulturou. Novou děkankou Filmové a televizní fakulty Akademie múzických umění (FAMU) byla loni v prosinci zvolena historicky první žena – Andrea Slováková. Je absolventkou mediálních studií i filmové vědy a studovala také dokumentární tvorbu na FAMU. Působila ve vedení Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů Ji.hlava a také jako ředitelka Nakladatelství Akademie múzických umění v Praze. Věnuje se pedagogické a publikační činnosti, točí vlastní filmy, píše básně. O tom, jakým směrem FAMU povede a jestli jí stále zbývá čas na vlastní tvorbu, s ní bude ve Vizitce mluvit Tomáš Pilát.

Natočeno 2020. Premiéra 19. 2. 2020 (ČRo 3 Vltava, 10:00 h.; 59 min.). Repríza 19. 2. 2020 (ČRo 3 Vltava, 19:00 h.); 18. 3. 2020 (ČRo 3 Vltava, 10:00 h).

Lit.: Slívová, Hana – Pilát, Tomáš: Andrea Slováková: Nejsilnější vize jsou ty, které je možné realizovat. In web ČRo 3 Vltava, 19. únor 2020 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: O filmu přemýšlí v podstatě nonstop. Píše o něm, čte o něm, vyučuje ho, přes dvacet let je spjatá s jihlavským festivalem dokumentárních filmů a sama je také aktivní filmařkou. Od letošního května do jejího CV přibude další kolonka – děkanka FAMU. O svých pracovních plánech i osobních postřezích mluvila ve Vizitce s Tomášem Pilátem.

Na hudebníkovi Jánu Boleslavovi Kladivovi, jehož písničku Vysokohorská si nechala zahrát ve Vizitce, má Andrea Slováková ráda jeho přímočarost v kombinaci s neustálým hledáním nových výrazů a forem. Éterem tak znělo to, co Andreu celoživotně zajímá i na kinematografii. A co by ráda ve větší míře dostala také do instituce, kde sama před lety studovala dokumentární tvorbu a kde bude od května letošního roku působit jako (historicky první) děkanka.

Jeden za všechny, všichni za jednoho

S sebou si přivede tři nové proděkany, Helenu Bendovou, která je garantkou nového oboru herní design, někdejšího dlouholetého produkčního festivalu Academia Film Olomouc Petra Vlčka a také filmového teoretika a dramaturga Davida Čeňka.

Společně chtějí dát důraz na komunikaci a rovné zacházení se studenty i pedagogy napříč katedrami, na důslednou výuku filmového řemesla a žánrů v bakalářském oboru a také na mezioborovou spolupráci. „Je důležité, aby studenti točili ve štábech, uměli spolupracovat a měli vůči sobě respekt. Aby režisér věděl, co může chtít po kameramanovi, a zároveň věděl, co mu kameraman může dát,“ předesílá.   (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)