Šeptem – „Tenkrát poprvé“ (2020)

Představy vs. realita prvního sexu. Přeceňujeme ho? A kolik toho o sexu mladých vlastně víme? Připravila Bára Šichanová.

Natočeno 2020. Premiéra 17. 2. 2020 (ČRo Rádio Wave, 32 min.).

Lit.: Šichanová, Barbora: Může být první sex dobrý? Jaké mýty ho provází? Podcast Šeptem zkoumá představy a realitu „tenkrát poprvé“. In web ČRo Radio Wave, 17. únor 2020 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Jak vzpomínáte na svůj první sex? S úsměvem, nebo spíš rozpačitě? „Trapný“ a „divný“ zaznívá jako popis téhle pro někoho zásadní životní situace u Báry i Mariána. Oběma je kolem dvaceti a jejich vzpomínání má mnohem ostřejší rysy než to moje. Poslechněte si příběhy nejmladších mileniálů i to, jak první sex vnímají dnešní středoškoláci.

„Co jsem čekal od prvního sexu? Já nevím. Ono se to vyvinulo celkem zajímavě, přišel jsem o to s partnerkou o generaci starší než já. Bylo to na fesťáku v Trutnově. Mně bylo 16 a jí 36,“ bortí moji představu v úvodu rozhovoru Marián. Je večer, sedíme v klučičím pokoji na kolejích, díky chybějícím závěsům v oknech nechtěně šmírujeme obyvatele protějšího domu a mě zajímá, co mu tahle zkušenost dala. „Dirigovala mě, to bylo skvělý. Bylo to určitě formativní. I dnes dávám radši partnerce při sexu víc volnosti. Zároveň bych chtěl ještě dodat to, že je sex strašně přeceňovanej. Když třeba koukám na nějaký seriály, kde to je hlavní téma… Jako společnost bychom měli mířit výš,“ dodává Meri.

Historkou z fesťáku Marián občas baví u piva v hospodě, jak často se ale tohle šestnáctiletým klukům děje? Těžko říct. V Česku bohužel už přes 10 let chybí podrobnější výzkumy sexuálního chování populace, které po dobu patnácti let od roku 1993 vedl Sexuologický ústav 1. lékařské fakulty UK. Poslední čísla z roku 2008 ukazují kromě jiného na průměrný věk prvního sexu 18 let. Přehled o intimním životě svých obyvatel rozhodně nepodceňují v zemi čerstvě rozvedené s EU. Tzv. NATSAL sleduje Brity dlouhodobě, v etapách a díky národnímu výzkumu z let 2010–12 víme, že průměrný věk prvního sexu je 16 let, roste obliba análního a orálního sexu a nedobrovolný sex zažívají nejčastěji ženy v mladším věku. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)