Xaver a host – Martha Elefteriadu (2020)

Martha Elefteriadu hostem Luboše Xavera Veselého.

Natočeno 2020. Premiéra 20. 2. 2020 (ČRo Region, 28 min.).

Lit.: Chládková, Jana – Myslivečková, Jana – Veselý, Luboš Xaver: Martha Elefteriadu: Nejslavnější řeckou písní jsou Děti z Pirea. In web ČRo Region, 20. únor 2020 (článek + nahrávka k poslechu) – Cit.: Martha a Tena Elefteriadu je sesterské duo českých zpěvaček řeckého původu. Věnují se řeckým lidovým písním a řecké kultuře, dříve působily i v oblasti popu. Jako samostatné pěvecké duo fungují od roku 1970, předtím společně zpívaly v rockové skupině Vulkán. Martha se navíc věnuje i fotografování, v Dobřichovicích chystá výstavu svých snímků s názvem Řecké okamžiky.

Martha Elefteriadu je polovinou pěveckého dua Martha a Tena, které už od mládí tvoří se svojí sestrou. Xaverovi vysvětlila, že roky je naučily vzájemně se respektovat a naučit se říkat si věci tak, aby to u jedné i u druhé prošlo: „Já nemám žádné ambice být velitelkou ani nikomu velet nechci, a proto také mám dvě kočky a ne psa. Tenu samozřejmě respektuji. Jsme sice sestry, ale nemáme stejné povahy, já jsem přemýšlivější, Tena je spíše intuitivní člověk,“ říká Martha.

Profesionálně začaly sestry zpívat v polovině šedesátých let s Alešem Sikmundem. Ten jim dal první šanci a uvedl v Brně jejich duo do života. Marta a Tena vycházely dobře i s jinými muzikanty, například z Moravanky, zpívaly s nimi i lidové písničky. Další písně natočily s orchestrem Gustava Broma.

S Bobem Frídlem zpívaly sice jenom dvě sezóny, ale publikum je svázalo dohromady na hodně dlouhou dobu: „Boba Frídla jsme poprvé viděly hrát v klubu a okamžitě se nám zalíbil. Protože měl krásné písničky, vzaly jsme si ho jako předskokana. Oběma se nám líbil i jako muž, ale my jsme v té době už měly své partnery. Řecko mu ale asi bylo souzeno, protože se zhlédl v naší řecké kamarádce a vzal si ji za manželku,“ usmívá se Martha. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)