Interview Plus – Robert Jan Mrazek (2020)

Před třiceti lety pronesl Václav Havel v Kongresu svůj památný projev. Čím tehdejší československý prezident na senátory a kongresmany zapůsobil? Bylo pro ně snadné pochopit myšlenky intelektuála a politického vězně, který se stal prezidentem? A co si z jeho řeči vzali? Jan Kaliba vyhledal tehdy jediného kongresmana českého původu Roberta Mrazeka. Moderuje Jan Kaliba

Natočeno 2020. Premiéra 21. 2. 2020 (ČRo Plus, 11:34 h.).

Lit.: Luptáková, Věra – Kaliba, Jan: Havlův projev v Kongresu před 30 lety bych přirovnal k řeči Churchilla za 2. světové války, uvažuje bývalý kongresman s českými kořeny Mrazek. In web ČRo Plus, 21. únor 2020 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Přesně 21. února 1990 promluvil Václav Havel, tehdy už prezident ČSSR, před Kongresem Spojených států amerických. Robert Jan Mrazek, exkluzivní host Interview Plus, stál v pozadí Havlovy cesty, včetně pozvánky do Kongresu. Jak Havlův projev na Kongres zapůsobil a proč podle něj USA nezvládly Havlem navrhovanou pomoc Sovětskému svazu při přechodu k demokracii?

Havlova řeč, která symbolicky uváděla naši republiku a vlastně i celý východní region do tábora demokratických zemí, sledoval syn českých rodičů Robert Jan Mrazek z předních lavic. Tou dobou byl totiž americkým kongresmanem za Demokratickou stranu. 

S Robertem Mrazkem, který je také historikem, spisovatelem a filmovým režisérem, sedíme v knihovně jeho domu ve městě Ithaca v americkém státě New York. 

Robert Mrazek: Je mi potěšením, mám krásné vzpomínky na prezidenta Havla i na Česko a jsem velmi hrdý na svůj český původ.

Než budeme osobnější, zkuste zhodnotit Havlovo vystoupení v Kongresu jako tehdejší americký kongresman a jako historik. My Češi tu řeč rádi označujeme za výjimečný moment v dějinách. Jak důležitá byla pro Ameriku?

No, kdybyste v posledních 150 letech chtěli poslouchat projevy lídrů z celého světa a měli si k tomu vybrat jedno místo, tak americký Kongres by mohla být dobrá volba. Projevy cizích státníků ke společnému zasedání Kongresu mají dlouhou tradici.

A já bych řekl, že řeč prezidenta Havla krátce po propuštění z vězení a zvolení prezidentem byla na úrovni projevu Winstona Churchilla za 2. světové války, když byla Anglie v obležení. Tyto dva projevy jsou považované za nejoslnivější a nejinspirativnější z těch, které kdy v Kongresu Spojených států zazněly.

Byl jste kongresmanem deset let, v roce 1990 to bylo už osmým rokem. Proč jste se v Kongresu rozhodli pozvat coby prvního politika z druhé strany padající železné opony zrovna Václava Havla?

Považovali jsme za neuvěřitelné, že strávil tolik let ve vězení za své přesvědčení, a pak se přes sametovou revoluci stal prezidentem nového Československa. Tehdy jsem velmi silně tlačil na to, aby Československo tady v Americe získalo doložku nejvyšších výhod. A taky jsem spolupracoval s předsedou Sněmovny reprezentantů Foleym a žádal ho, ať pozve právě prezidenta Havla, aby promluvil na společné schůzi Kongresu. Ale nebyl jsem sám. Na mnoho lidí tu zapůsobil tak hluboce, že chtěli, aby přijel a promluvil.  (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)