Dvacet minut Radiožurnálu – Margit Balaštíková (2020)

Po zákazu klecového chovu slepic by soběstačnost v produkci vajec poklesla, říká členka zemědělského výboru Poslanecké sněmovny Margit Balaštíková. Rozhovor připravil Tomáš Pancíř.

Natočeno 2020. Premiéra 21. 2. 2020 (ČRo 1 Radiožurnál, 17:05 h; 22 min.).

Lit.: Havel, Prokop – Pancíř, Tomáš: Zákaz klecového chovu slepic? Planeta není nafukovací, namítá Balaštíková z hnutí ANO. In web ČRo 1 Radiožurnál, 21. únor 2020 (článek + nahrávka k poslechu).  – Cit.: Zákaz klecového chovu slepic od roku 2027 v Poslanecké sněmovně narazil. Proti novele zákona byli zejména poslanci hnutí ANO, mezi nimi i členka zemědělského výboru Poslanecké sněmovny Margit Balaštíková. „Problém vidím daleko širší, než nám ho předestírají ochránci zvířat,“ argumentuje ve Dvaceti minutách Radiožurnálu.  

V Česku jsou zavedené obohacené klece, a každý z chovatelů by si podle ní měl vybrat. „Určitě tady nedochází plošně k týrání. Obrázky, které jsou ochránci zvířat předestírány, nezobrazují to, co se děje v zemědělství. Jsou to ojedinělé případy,“ vysvětluje s tím, že ona sama do zemědělství chodí a s hospodáři udržuje kontakt.

Zdůrazňuje také, že lidé si musí uvědomit, že planeta není nafukovací, a pokud člověk potřebuje živočišnou bílkovinu pro svůj zdravý vývoj, tak bude vždy průmyslově chovat zvířata. „Pokud bychom šli do voliérových chovů, tak v žádném případě prostor nemáme,“ míní.

Na voliérové chovy slepic v Česku by bylo potřeba plochy velikosti 1270 fotbalových hřišť

Margit Balaštíková

Ukázalo by se také podle ní, kdyby slepici v kleci bylo opravdu špatně – nebude mít pravidelnou snášku, nevykáže zdravotní výsledky, objevila by se zvýšená úmrtnost a  bakterie v orgánech. „Pokud bychom chtěli, aby byla šťastná a žila v přírodě, tak pak ji takovým způsobem chovat nemůžeme. Ale my si musíme jako lidé říct, co chceme a co potřebujeme,“ podotýká. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)