Motýle a včele nastudovali původní český muzikál Chlapec a hvězda (2020)

Reportáž připravila Blanka Mazalová.

Hovoří Matěj Tauš.

Připravila Olomouc v roce 2020. Premiéra 26. 2. 2020 (ČRo Olomouc, 2 min.).

Lit.: Mazalová, Blanka: Členové divadelního spolku Motýle a včele nastudovali původní český muzikál Chlapec a hvězda. In web ČRo Olomouc, 25. únor 2020 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.:  Divadelní spolek studentů Univerzity Palackého, který tvoří poloprofesionální herci, ale taky třeba posluchači práv, zařadil do svého repertoáru původní český muzikál. Jmenuje se Chlapec a hvězda a podle členů spolku byste neměli čekat nezávaznou zábavu. V úterý večer si můžete zajít na první reprízu představení.

„Je to takové scénické pojednání o cestě mezi životem a smrtí, je to poměrně vážné téma, hodně se tam filozofuje. Baví se o tom, co je život a co je realita. Je to příběh kluka, který se rozejde na party se svou přítelkyní a potom ho srazí auto. To, co se odehrává na jevišti, se odehrává v nějaké jeho iluzivní představě o kómatu,“ říká režisér a autor muzikálu Matěj Tauš.

Kdo tedy čekal lehký, oddechový, roztančený muzikál, mýlil se. „To téma vzniklo tím, že můj táta se kdysi dávno vyboural v autě a byl nějakou dobu v umělém spánku a pak mi vyprávěl, jako stavy prožíval,“ dodává Tauš.

Zhruba patnáctičlenný ansámbl tvoří z devadesáti procent neherci. Například student čtvrtého ročníku práv Petr Konečný. „Matěj mi právě o tom muzikálu řekl. Já jsem hrál v punk-rockové kapele a zpíval folk. Pan režisér po mně chtěl ten prostředek, ten popový zpěv,“ popisuje Konečný. Muzikál a studium práv prý zvládal dohromady horko těžko. „Drtivá většina zkoušek byla přes zkouškovém období, které u nás ve škole bývá dost náročné, takže jsem ze studovny utíkal sem a zase zpátky,“ dodává Konečný.

Ještě krátké vysvětlení k názvu divadelního spolku. „Původní náš pracovní název byl Motýle a včele, protože u nás musí mít každý spolek nějaký název a tenkrát nás pobavil pan premiér svými výroky o motýlech, pak jsme se přejmenovali na Hudebně-dramatickou laboratoř, z čehož mají někteří ještě větší legraci než z těch motýlů,“ přibližuje Tauš. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)