Osudy – František Vláčil / Život a dílo 1/10 (2020)

Výběr z monografie, vzniklé z obdivu k filmům neobyčejného solitéra, významného tvůrce české poválečné kinematografie a kterou napsal Petr Gajdošík. Připravila Ivana Myšková. Režie Petr Mančal.

Účinkuje Michal Przebinda.

Natočeno 2020. Premiéra 2. – 6. 3. 2020 (ČRo 3 Vltava, 11:30 h.). Repríza 3. – 7. 3. 2020 (ČRo 3 Vltava, 0:00 h.). Repríza 12.- 16. a 19. – 23. 2. 2024 (ČRo 3 Vltava, 11:30 h.).

Lit.: Myšková, Ivana: Příběhy filmových básní Františka Vláčila. In web Týdeník Rozhlas, 23. únor 2020 (článek). – Cit.: Ačkoliv se filmy vrcholného tvůrčího období režiséra Františka Vláčila vryly hluboko do myslí citlivých diváků, osobnost jejich tvůrce zůstávala až do nedávné minulosti (na rozdíl od jeho vrstevníků) spíše v pozadí. I to připomenou desetidílné Osudy Františka Vláčila, které můžete poslouchat na stanici Vltava od 2. března v režii Petra Mančala a v podání Michala Przebindy.

Vybrané ukázky pocházejí z téměř devítisetstránkové monografie filmového historika Petra Gajdošíka František Vláčil: Život a dílo (Camera Obscura, 2018), která byla v loňském roce nominovaná na knižní cenu DILIA Litera pro objev roku.
Kniha přináší komplexní a maximálně podrobný obraz Vláčilovy pozoruhodné životní a profesní cesty a detailně zachycuje genezi všech Vláčilových realizovaných i nerealizovaných filmových prací, nejen z oblasti hrané filmové tvorby, ale i tvorby dokumentární.

K filmu na rozkaz

Petr Gajdošík svým opusem završil svůj třicet let trvající zájem o mimořádného solitéra československé kinematografie. Knize předcházel kolektivní sborník Marketa Lazarová. Studie a dokumenty (Casablanca, 2009), jehož byl editorem. O svém vztahu k Vláčilovi říká: „Vláčilovy filmy mi otevřely bránu kinematografie nejen jako umělecké formy, ale jako vztahu ke světu vůbec. Nejvíce souzním s pohledem režiséra Jaromila Jireše, který řekl, že se o rozbor Vláčilových filmů nepokouší, protože jich má většinu tak rád, že by šlo spíše o vyznání. Ve své knize jsem chtěl tedy přinést především jakýsi druh ‚svědectví‘ a napsal jsem ji vlastně proto, že jsem celá desetiletí marně čekal, až ji napíše některý z našich renomovaných filmových historiků.“

O tom, že kniha a Vláčilovo filmové dílo jsou stále živé, svědčí například třídenní minipřehlídka Cesta do hlbín Vláčilovej duše, která se za účasti autora a představitelky filmové Markety Lazarové Magdy Vášáryové uskutečnila zkraje února v Nových Zámcích, slovenském Městě kultury roku 2020. (..)

Lit.: Miloš (= Fryš, Miloš): {Osudy – František Vláčil}. In web Zóna – Diskuze, 2. 3. 2020 (status). – Cit.: Od pondělí 2. března 2020 vysílá Český rozhlas 3 Vltava od 11:30 v pořadu Osudy 10 půlhodinových čtení z knihy Petra Gajdošíka František Vláčil. Život a dílo. Čte Michal Przebinda v režii Petra Mančala. Pořad se reprízuje týž den o půlnoci a pak zůstává bez časového omezení v archivu Českého rozhlasu. Pozoruhodné je, že budou zařazeny také ukázky z pořadu Čs. rozhlasu A léta běží, vážení s Františkem Vláčilem. Režisér v něm hovoří hlavně o filmu Marketa Lazarová a dalších českých historických filmech. Tento pořad nebyl dosud v našem rozhlase NIKDY REPRÍZOVÁN od své premiéry dne 5. ledna 1968.

Lit.: Miloš (= Fryš, Miloš): {Osudy – František Vláčil}. In web Zóna – Diskuze, 2. 3. 2020 (status). – Cit.: Dnes odpoledne 2. března mi dramaturgyně pořadu Osudy Františka Vláčila s lítostí sdělila, že po dlouhém a složitém jednání se všemi stranami se muselo z finančních důvodů upustit od řady archivních pramenů s FV. Zbyl z nich pouze jediný, jímž bude každý díl začínat jako motto. Tato citace je z pořadu Postavy světového filmu – František Vláčil čili O dvou živlech. Autor pořadu Aleš Fuchs v něm vedl s FV rozhovor dne 2.10.1968.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)