Pro a proti – Hromadné žaloby (2020)

Podniky a právníci mají výhrady vůči vládou schválenému návrhu na zavedení hromadných žalob. Přinesly by riziko zneužití v konkurenčním boji a nahrály spekulantům s pohledávkami? Nebo by hromadné žaloby naopak ulehčily soudům a posílily možnost spotřebitelů domoci se svého práva? Moderuje Karolína Koubová.

Hovoří poslanec hnutí ANO Patrik Nacher, který je předseda sněmovního podvýboru pro ochranu spotřebitele, a advokátka Kateřina Šveřepová.

Natočeno 2020. Premiéra 27. 2. 2020 (ČRo Plus, 9:34 h.).

Lit.: Erhart, Michael – Koubová, Karolína: Hromadné žaloby pomohou spotřebitelům domoci se svým práv, říká o vládním návrhu poslanec Nacher. In web ČRo Plus, 27. únor 2020 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Vláda podpořila návrh na zavedení hromadných žalob – spotřebitelé by se díky nim mohli spojit a získat silnější postavení ve sporech s korporacemi. Kritici ale varují před zneužitím a Hospodářská komora dokonce v lednu vyzvala ministerstvo spravedlnosti ke stažení návrhu.

„Je to vlajková loď, jak pomoci spotřebitelům domoci se práv. V Česku je jejich vymáhání před soudem zdlouhavé a nákladné, spotřebitelé se proto do sporů nepouštějí a některé firmy na to hřeší,“ uvádí poslanec Patrik Nacher (ANO).

Hromadné žaloby posilují pozici spotřebitele v momentě, kdy jde o typizovanou věc, která se týká mnoha klientů, ale ti do toho individuálně nejdou. Patrik Nacher

Podle advokátky Kateřiny Šveřepové ale návrh nechrání před nekalými praktikami firem, a naopak ohrožuje férové podnikatele. „Nástroj kolektivního vymáhání do našeho právního řádu patří, ale v této podobě v našem právním systému nebude fungovat, jsou tam překážky procesního charakteru,“ tvrdí.

Nacher ale odmítá, že by hromadné žaloby vedly k šikanování poctivých firem. Pojistkou má být to, že žaloby mají podávat spotřebitelské organizace, které mají tradici a nebudou chtít riskovat svou pověst.

Celý proces má navíc dvě fáze. V té první soud zkoumá samotnou přípustnost žaloby a zda jde o obdobné případy, aby rozhodnutí platilo na všechny. „Není to tak, že se sejde 100 lidí, podá hromadnou žalobu, soud za dva měsíce rozhodne a firma bude poškozená. Takhle to fungovat nebude,“ ubezpečuje poslanec.

S tím ale Šveřepová nesouhlasí, uvedená pojistka je prý čistě procesního charakteru. „V 99 % případů je naprosto nemožné na začátku zjistit, jestli jde o šikanózní, nebo zcela zjevně bezdůvodnou žalobu,“ upozorňuje. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)