Interview Plus – Patrik Reichl (2020)

Dojde po letech spekulací konečně ke sloučení agentur CzechTrade a CzechInvest? Proměnila se struktura zahraničních investic v Česku? Proč se nenaplnily oznámené čínské investice? A k čemu bude Národní investiční plán? Patrik Reichl, ředitel Czechinvestu bude naším hostem v Interview Plus. Moderuje Michael Rozsypal.

Natočeno 2020. Premiéra 28. 2. 2020 (ČRo Plus, 11:34 h.).

Lit.: Rozsypal, Michael  – Erhart, Michael: Cestu předsedy Senátu na Tchaj-wan bych ocenil, říká ředitel agentury CzechInvest. In web ČRo Plus, 28. únor 2020 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Agentury CzechTrade a CzechTourism se přestěhují do státní budovy ve Štěpánské ulici v Praze, kde sídlí agentura CzechInvest. Vláda do budoucna počítá s jejich sloučením, podle vicepremiéra a ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka za hnutí ANO by to mělo v příštích třech letech přinést úsporu 138 milionů korun.

„Nám to dává smysl, protože máme stejného klienta. CzechTrade podnikatelům pomáhá uspět na zahraničních trzích při prodeji svých výrobků a služeb, my se jim snažíme pomoci podporou vývoje a výzkumu,“ popisuje ředitel agentury CzechInvest Patrik Reichl.

Plánované sloučení ostře zkritizovala Hospodářská komora. Podle ní pouhé sestěhování agentur bez zásadních změn a důkladného auditu jejich fungování podnikatelům nepomůže. „Nemají dostatek informací, od října na tom intenzivně pracujeme,“ reaguje Reichl s tím, že CzechInvest si dělá vlastní analýzy a u klientů zjišťuje, jak se k tomu staví.

Dlouhodobě ovšem klesá počet i celková výše dojednaných investic. Zatímco v roce 2014 to bylo 147 projektů a investice ve výši 87 miliard korun, což přineslo zhruba 16 tisíc pracovních míst, v roce 2018 už bylo projektů jen 82 za 36 miliard korun.

„To je přirozený vývoj ekonomiky. V posledních třech letech jsme mezi třemi nejlepšími zeměmi v Evropské unii v nezaměstnanosti, inflaci a růstu HDP. To je i výsledek práce agentur CzechTrade a CzechInvest,“ podotýká Reichl a dodává, že prioritou je teď kvalita investic, ne jejich výše. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)