Portréty – Velen Fanderlik (2020)

Dvakrát musel uprchnout do exilu kvůli nastupujícím totalitám významný představitel československého skautingu Velen Fanderlik – poprvé v roce 1939, podruhé v roce 1948. Právník, který zastupoval Československo u Norimberského tribunálu, byl autorem mnoha skvělých publikací o skautské výchově. Některé z nich si skautští vedoucí čtou ještě dnes. O muži, na kterého Státní bezpečnost pořádala patnáct let neúspěšný hon, bude v pořadu Portréty hovořit publicista Pavel Hlavatý.Natočeno 2020. Premiéra 26. 3. 2020 (ČRo Plus, 20:05 h.; 24 min.). Repríza 5. 7. 2021 (ČRo Plus, 11:10 h.).

Lit.: Hlavatý, Pavel: Poslední svobodně zvolený starosta Junáka dal StB zabrat. Po Velenu Fanderlikovi pátrala 15 let. In web ČRo Plus, 26. březen 2020 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Bylo to jak s tím pověstným sněžným mužem: všichni o něm mluvili, ale nikdo ho neviděl. Tak to vypadalo, když se Státní bezpečnost pokoušela vypátrat na Západě Velena Fanderlika, jednoho z předních činovníků československého skautingu. Po 15 letech to estébáci vzdali. Tušili, že Fanderlik žije v Kanadě, ale na pomyslné „chycení kočky za ocas“ je to přeci jen velká země.Velen Fanderlik (1907-1985) se v roce 1929 stal v Brně advokátem. Už roku 1919 začal pracovat ve skautingu. Vedl Lesní školy pro výchovu skautských vůdců, byl jedním z prvních českých absolventů Wood Badge kurzu v anglickém Gilwell Parku, pomyslné „skautské univerzity“. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)