Interview Plus – Zdeněk Hostomský (2020)

Zvrat v pandemii koronaviru by mohl podle renomovaného českého virologa Zdeňka Hostomského nastat už v dubnu, kdy bude firma Gilead Sciences znát výsledky třetí fáze klinických studií a okamžitě rozjede výrobu a distribuci remdesiviru. Je remdesivir nejnadějnější z testovaných preparátů? Jak se hledá lék na Covid-19? A jaké je riziko, že virus zmutuje a v další vlně bude vůči lékům rezistentní? Veronika Sedláčková se zeptá Zdeňka Hostomského, ředitele Ústavu organické chemie a biochemie Akademie věd, který se podílí na vývoji léku na koronavirus.

Natočeno 2020. Premiéra 27. 3. 2020 (ČRo Plus, 11:34 h.).

Lit.: Luptáková, Věra – Sedláčková, Veronika: Zlepšení stavu českého pacienta s Remedesivirem je obrovská naděje, říká ředitel Ústavu organické chemie a biochemie Hostomský. In web ČRo Plus, 27. březen 2020 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Stav pacienta, kterému už třetí den lékaři ve VFN v Praze podávají experimentální lék Remdesivir, se výrazně zlepšil a mohl být odpojený od přístroje ECMO, který zajišťuje mimotělní okysličování krve. Je to obrovská naděje, komentuje úspěch ředitel Ústavu organické chemie a biochemie Akademie věd Zdeněk Hostomský v Interview Plus.

„Je to obrovská naděje, podobné případy jsem slyšel ze Spojených států,… kde se firma Gilead Sciences poprvé uvolila dát Remdesivir pacientovi ve velmi těžkém stavu. Jemu to úžasně pomohlo v podstatě po první infuzi, pak byl druhý pacient… Já jsem strašně rád, že tento náš pacient zareagoval velmi podobně,“ říká akademik.

Celý svět teď netrpělivě čeká na výsledky studie nového léku. „Je to léčivo velké naděje, ale musí projít dvojitě zaslepenými klinickými studiemi, které budou odslepeny už v dubnu. Taková studie znamená, že ani doktor neví, jestli předepisuje lék nebo placebo, tedy náhražku, jakousi pilulku s cukrem. A neví to ani pacient. Když se to odslepí, tak budeme mít statistická data, která ukážou, jestli to funguje, nebo ne… Jestli ano, tak to bude průlom, revoluce a i psychologicky obrovská zpráva,“ dodává Hostomský.   (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)