O skautských denících i vzpomínkách přátel (2020)

Před sto dvaceti lety se narodil český básník Jiří Wolker. Jeho dílo bylo po roce 1948 komunistickými ideology vykládáno jako skvělý příklad proletářské poezie. Bez ideologického nánosu se na osobnost Jiřího Wolkera podívá publicista Pavel Hlavatý, který v rozhlasovém archivu objevil řadu unikátních nahrávek Wolkerových přátel.

Natočeno 2020. Premiéra 27. 3. 2020 (ČRo Plus, 20:05 h.; 24 min.) v cyklu Archiv Plus.

Lit.: Hlavatý, Pavel: O skautských denících i vzpomínkách přátel. Archiv Plus připomíná 120 let od narození Jiřího Wolkera. In web ČRo Plus, 27. březen 2020 (článek+ nahrávka k poslechu). – Cit.: O odkaz předčasně zesnulého básníka Jiřího Wolkera (1900-1924) se vedla řada polemik, sporů i bojů. Vraťme se tedy prostřednictvím jeho díla a vzpomínek přátel k Wolkerovi samotnému.

Do pořadu jsme zcela záměrně nezařadili oslavné – často až trapné – adorování Jiřího Wolkera z dob komunistické éry. Šlo o různé diskuse a pořady o proletářské poezii nebo cestách k tomu pravému komunistickému umění.

Soustředili jsme se na méně známé nahrávky, které obsahovaly niterné (sebe)reflexe Wolkera samotného a jeho blízkých přátel. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)