Příběhy 20. století – Příběhy žen, které přežily tyfovou epidemii (2020)

Na samém konci nacistické okupace, tedy v dubnu 1945, vypukla v Terezíně tyfová epidemie, která si vyžádala více než 1500 životů. Adam Drda se v dnešních Příbězích 20. století věnuje především vzpomínkám Edity Kosinové, která v terezínském ghettu působila jako zdravotní sestra-vězenkyně. A připomíná také zdravotníky, kteří přijeli dobrovolně pomáhat z Prahy…

Hovoří Edita Kosinová,  a

Natočeno 2020. Premiéra 29. 3. 2020 (ČRo Plus, 20:05 h.; 49 min.).

Lit.: Drda, Adam: Tyfus je strašně těžká nemoc. Příběhy žen, které přežily epidemii v ghettu Terezín. In web ČRo Plus, 29. březen 2020 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Prožíváme těžké dny, v nichž si člověk, vyřazený ze svého běžného rytmu, omezený ve svobodě, vržený do existenční nejistoty a vzdálený od blízkých, jen obtížně uchovává naději.

Výpovědi, které natáčíme pro Příběhy 20. století, jsou často nebo spíš většinou o hodně těžkých osudech – a nový pořad není jiný. Snad je tedy dobré hned na začátku připomenout, že ta svědectví, kterých už jsou v archivu Paměti národa (pametnaroda.cz) tisíce, jsme vždycky vnímali a vnímáme jako posilující.

Život ve 20. století byl komplikovaný, pro mnohé bolestivý, plný krutosti a nespravedlnosti – a lidé, kteří s námi mluví, se museli vyrovnávat s věcmi, které většina z nás nezažila a snad ani nezažije. Proto jejich výpovědi v mnoha ohledech dodávají sílu: neukazují jen utrpení, ale také lidskou vytrvalost, laskavost, obětavost, schopnost jít dál a nacházet v žití smysl, i když se zdá, že už to téměř nejde.

V nových Příbězích 20. století uslyšíte vzpomínky tří dam – dvě pracovaly celý život jako zdravotní sestry, třetí je lékařka. Spojilo je ghetto Terezín, v neposlední řadě tyfová epidemie, která tam propukla (už podruhé) na sklonku nacistické okupace – v dubnu 1945. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)