Interview Plus – Luděk Niedermayer (2020)

Německá kancléřka Angela Merkelová a francouzský prezident Emmanuel Macron navrhli ambiciózní evropský fond, který má 500 miliardy euro oživit unijní ekonomiku. Může fond přes dotace postavit skomírající ekonomiku zpátky na nohy? Najde fond, který předpokládá vydání společných dluhopisů, nutnou podporu všech členských států? A je v zájmu České republiky pomáhat zejména zemím, které koronavirus zasáhl nejsilněji? Veronika Sedláčková se zeptá europoslance TOP09 a bývalého viceguvernéra národní banky Luďka Niedermayera.

Natočeno 2020. Premiéra 22. 5. 2020 (ČRo Plus, 11:34 h.; 26 min.).

Lit.: Sedláčková, Veronika – Luptáková, Věra: Niedermayer: Zvládnutí krize je zásluha vlády? To si netroufne říct žádný kompetentní člověk. Babišovy výroky jsou nesmírně radikální. In web ČRo Plus, 22. květen 2020 (článek  + nahrávka k poslechu). – Cit.: Německá kancléřka a francouzský prezident mají ambiciózní plán na oživení evropských ekonomik. Do jakéhosi eurofondu by šlo 500 miliard eur (13,8 bilionu korun). Premiér Andrej Babiš (ANO) se ale k plánu staví velmi kriticky.

Premiérovi vadí, že by peníze měly jít přednostně nejvíc postiženým zemím. Česko podle něj nemůže být trestáno za to, že situaci relativně dobře zvládlo. Europoslanec TOP 09 a bývalý viceguvernér České národní banky (ČNB) Luděk Niedermayer s tím dost kategoricky nesouhlasí.   (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)