Vizitka – Miroslav Balaštík (2020)

Seznamte se s lidmi, kteří žijí (s) kulturou. Miroslav Balaštík je vystudovaný bohemista a filozof. Působí jako publicista a literární kritik, jeho jméno je úzce spojené s literárním časopisem Host, který vede už pětadvacet let. Je také šéfredaktorem stejnojmenného oblíbeného nakladatelství, které vydává například knihy Petry Soukupové nebo Aleny Mornštajnové. Co obnáší příprava literárního měsíčníku, který si stejnou měrou dává záležet na obsahu a designu, a jak „jeho“ nakladatelství přemýšlí nad edičním plánem? Vizitku připravila Markéta Kaňková.

Natočeno 2020. Premiéra 1. 7. 2020 (ČRo 3 Vltava, 10:00 h.).  Repríza 1. 7. 2020 (ČRo 3 Vltava, 19:00 h.).

Lit.: Slívová, Hana – Kaňková, Markéta: Chybí lidé, kteří jsou ochotni přestoupit z akademické dráhy do politické, říká Miroslav Balaštík z nakladatelství Host. In web ČRo 3 Vltava, 1. červenec 2020 (článek + nahrávka k poslechu) – Cit.: Pětadvacet let stojí Miroslav Balaštík v čele nakladatelství Host a také v čele stejnojmenného časopisu o literatuře, pro který je jeho design stejně důležitý jako obsah. O tuzemské próze, nakladatelské a redakční práci, ale také o politice a Milanu Kunderovi mluvil ve Vizitce s Markétou Kaňkovou.

U postele mu leží čtečka napěchovaná rukopisy, které jako šéf nakladatelství Host musí přečíst. Kromě práce je to pro něj ale i zábava, za posledních zhruba sedm let se prý úroveň textů zájemců o vydání pod hlavičkou Hosta zvedla. „Dříve se v rukopisech více reagovalo na moderní knihy typu Harryho Pottera nebo Padesáti odstínů šedi, dnes už je to čtení radostnější, rukopisy jsou kvalitnější,“ říká Miroslav Balaštík. „Mění se i téma, v poslední době mají autoři zájem o situaci člověka ve světě. Imaginativní příběhy střídají až sociální sondy,“ dodává.
 (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)