Osudové ženy – Eva Bosáková (2019)

100. díl – Eva Bosáková. Každý týden vám nabízíme portréty femmes fatales, žen, které ovlivňovaly politický i kulturní život.  Byla symbolem úspěchu naší gymnastiky ještě před Čáslavskou. Sportovní kariéru i osobní život jí však komplikoval její nezkrotný temperament. Tento díl připravila a slovem provází Eva Dvořáková. Autorem dokudramat je Hynek Pekárek. Dramaturgie Ivana Chmel Denčevová. Zvuková spolupráce Jiří Pochvalovský. Hudba Antonín Schindler. Režie Michal Bureš.

Účinkují Robert Mikluš, Aleš Procházka, Pavel Soukup, Valérie Zawadská, Jana Zenáhlíková. Host: Petr Feldstein, spisovatel a publicista.

Natočeno 2019. Premiéra 7. 9. 2019. Repríza 11. 7. 2020 (ČRo 2 Praha, 18:30 h.). Repríza 9. 9. 2020 (ČRo Plus, 11:10 h.). K poslechu zde.

Lit.: and – Dvořáková, Eva: Za úspěch ji čekal zákaz. Proč po konci kariéry spolupracovala s STB? Osudové ženy: Eva Bosáková. In web ČRo 2 Praha, 11. červenec 2020  (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Eva Bosáková se narodila v prosinci 1931 v Mladé Boleslavi. Její otec Alois Věchet, sokolský gymnasta, v roce 1936 reprezentoval Československo na olympiádě v Berlíně. „Právě on byl pro Evu jedním z velkých vzorů. Tím druhým byla slavná norská krasobruslařka a později herečka Sonja Henie,“ říká spisovatel a publicista Petr Feldstein.

„Eva se odmala věnovala i krasobruslení. Výborně hrála taky na klavír, ale nakonec zvítězila gymnastika.“ Její rozhodování v necelých 17 letech usnadnila nominace do gymnastické reprezentace. „Už to byl obrovský úspěch. V gymnastice jsme patřili k nejlepším na světě.“ (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)