Houpačky – Teorie typů (2020)

Jaké typy dětí i rodičů existují, kolik jich je a jak je poznáme? Jak Teorie typů pracuje se vztekem nebo studem? Připravila Michaela Sladká.

Hovoří psycholožka Šárka Miková.

Natočeno 2020. Premiéra 29. 7. 2020 (ČRo Rádio Wave, 19 min.).

Lit.: Sladká, Michael: Děti nejsou stejné, rodiče taky ne. Univerzální návod výchovy neexistuje, říká autorka Teorie typů. In web ČRo Radio Wave, 29. červenec 2020 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: (…) „Univerzální pravidlo, jak reagovat na dětský vztek, stud nebo další emoce, neexistuje. Existují ale typy dětí i rodičů, a když je známe, můžeme s nimi dobře pracovat,“ říká psycholožka Šárka Miková. Její Teorie typů vychází z analytické psychologie Carla Gustava Junga. Říká, že se rodíme s nějakým typem nastavení a tento typ pak zásadně určuje naše vnímání a prožívání.

Jednotlivé typy se podle Mikové projevují v každodenních situacích a reakce dětí někdy z pohledu dospělých nedávají smysl. „Dítě pláče, když mu podáte perník, který má rádo. Pokud má silnou potřebu kompetence, zřejmě mu vadí, že jste mu ho rozbalili a nemůže to udělat samo,“ dává příklad psycholožka. „Nebo má problém s tím, že mu ho vždy krájíte, a dnes ho má vcelku. Nebo naopak vůbec nereaguje na perník, ale na to, že se u podávání kvůli něčemu mračíte. Tři reakce třech různých typů dětí,“ vysvětluje. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)