Ektoplasma – The Vast of Night (2020)

Připravil Antonín Tesař.

Natočeno 2020. Premiéra 29. 7. 2020 (ČRo Rádio Wave, 5 min.).

Lit.: Tesař, Antonín: Blízké setkání padesátkového druhu. Retro sci-fi film The Vast of Night vrací UFO tajuplnost. In web ČRo Radio Wave, 29. červenec 2020 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Nový ceněný retro sci-fi film The Vast of Night vypráví o setkání dvou mladých hrdinů s UFO. Odehrává se sice v padesátých letech, ale má v sobě podobnou nostalgickou chytlavost jako retro filmy zasazené do osmdesátek. Filmařsky precizní výlet do minulosti dokázal blízkým setkáním s létajícími talíři vrátit příchuť tajuplnosti a údivu.

Padesátkové maloměsto v Novém Mexiku momentálně žije hlavně probíhajícím školním basketbalovým zápasem. Mladá telefonní operátorka a rádiový disc jockey jsou ale na stopě něčemu mnohem epochálnějšímu – setkání s bytostmi, které dost možná nepocházejí z této planety.

Ve filmu The Vast of Night nikdy nezazní slovo UFO, a dokonce tu ani není zmínka o mimozemšťanech. Nanejvýš se tu mluví o stvořeních, která žijí na obloze. Film jako by se nás snažil vrátit do doby, kdy se všemožné mýty o neidentifikovaných létajících objektech a jejich spolupráci s americkou vládou teprve rodily. Takže i když má příběh filmu podobu vlastně úplně tuctového konspiračního ufologického thrilleru, všechno tu působí nově a neokoukaně, protože je to nové pro postavy filmu. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)